Илюстрация Увеличаване [twitter.com/NobelPrize] Смаляване Още по темата Ричард Талер спечели

...
Илюстрация Увеличаване [twitter.com/NobelPrize] Смаляване Още по темата Ричард Талер спечели
Коментари Харесай

Двама американски учени получават Нобелова награда за икономика

Илюстрация
Увеличаване
[twitter.com/NobelPrize] Смаляване
Още по тематиката
Ричард Талер завоюва Нобел за стопанска система

Преподавателят в University of Chicago учи поведенческата стопанска система
9 окт 2017 Уилям Нордхаус от университета " Йейл " в Ню Хейвън и Пол Ромър от NYU Stern School of Business в Ню Йорк са тазгодишните лауреати на Нобеловата премия за стопанска система. Те получават връчваното от шведската Кралска академия на науките отличие за разработките си в областта на един от най-належащите модерни въпроси – по какъв начин да сътворяваме дълготраен и резистентен стопански напредък. Изследванията им са свързани с консолидираното на нови детайли в дълготрайния макроикономически разбор, като Нордхаус е работил по консолидираното на изменението на климата, а Ромър – на софтуерните нововъведения.

" Тазгодишните лауреати разшириха доста обсега на икономическия разбор, като създадоха модели, които изясняват по какъв начин пазарната стопанска система взаимодейства с природата и знанието ", се показва в формалното известие на академията за присъждането на оценката. Двамата ще си поделят 9 млн. шведски крони (около 1 млн. долара), колкото е паричното изражение на премията.

Проучванията на Нордхаус демонстрират по какъв начин икономическата интензивност си взаимодейства с химията и физиката, създавайки климатични промени. Разработеният от него модел за разказване на световната връзка сред стопанската система и климата се употребява, с цел да се оценят следствията от ограниченията за ограничение на климатичните промени. Ромър от своя страна изследва по какъв начин събирането на хрумвания поддържа дълготрайния стопански напредък и показва по какъв начин стопански сили управляват желанието на компаниите да основават нови хрумвания и развития. Той слага основите на така наречен доктрина за ендогенния растеж, която е довела до провеждането на нови проучвания и използването на политики, които окуражават нововъведенията и дълготрайния разцвет, написа " Дневник ".

Ромър попадна във фокуса на публичното внимание при започване на годината, когато се отдръпна от позицията на основен икономист на Световната банка след едвам 15 месеца на поста, напомня BBC. Тогава той подлага на критика методологията, по която се изготвя влиятелната годишна ранглиста Doing Business на институцията, като я упрекна в манипулиране на данните с политически претекстове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР