Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал
Коментари Харесай

Такса и на входа, и на изхода

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Коя е по-добрата брокерска сметка

...или по какъв начин е преференциално да се търгува на интернационалните финансови пазари
1 сеп 2017
ETF: Модерната опция

Борсово търгуваните фондове стават все по-достъпни, а покупката им може да стане елементарно и от България
5 май 2017

Годишно средствата, които българи от чужбина превеждат към страната, са към 1.5 - 1.7 милиарда лева, или най-малко това демонстрира статистика на Българската национална банка за така наречен емигрантски пари. Тя обгръща формалните канали - банкови преводи над 5 хиляди лева, което значи, че размерът им е още по-голям, и то без да броим парите, пренесени при пътуванията, които не са регистрирани. При превода им тези пари се таксуват на входа и на изхода, т.е. един път се удържа такса от банката, от която се изпращат в чужбина, и повторно - от локалната, в която се получават. Това важи и за преводи на валута, друга от лв., сред банки в България, а инспекция в цените им демонстрира, че действителна смяна по отношение на преди 1-2 години няма.

Такса за добре пристигнал

В взаимозависимост от сумата, която е изпратена, таксата за приемане може да доближи 200 евро. Oт 22 български търговски банки единствено две не постановат такава комисиона. Това важи за всички получени от чужбина суми, които са по-големи от 100 евро. Експортните компании в България или хората, които постоянно получават средства от работещи в чужбина техни близки или родственици, сигурно са усетили това. Сумата, която се губи при превода, може и на пръв взор да наподобява незначителна. При постоянно получавани преводи обаче в края на месеца тя може да е равна да вземем за пример на погасителната вноска за нов автомобил или за наем на офис.

Затова и Европейският съюз вкара СЕПА – Единна зона за заплащания в евро. Идеята й е банковите разплащания в границите на Европейски Съюз да костват толкоз, колкото и тези в самите страни или най-малко да се намалят. Това към този момент важи в цялостна мощ за страните от еврозоната. Октомври 2016 година беше крайният период, в който всички останали банки в Европейски Съюз, които не са част от еврозоната, трябваше да стартират да употребяват СЕПА. Такива разплащания през нея фактически се вършат, само че таксите даже и за пасивна услуга като приемането на средства от чужбина в България, а и в другите страни в нашето състояние като Чехия, Унгария, Полша и Румъния, към момента съществуват. Все отново фактически са едни и същи за валутен превод от чужбина и в страната.

От всички 22 банки у нас само Прокредитбанк и Тексим нямат такса за входящи преводи. Всички останали таксуват нормално към 0.1% от получената сума, като максимумът може да е 300 евро единствено за един трансфер. Таксата нормално е двойно по-голяма, в случай че преводът се прави за клиент, който няма сметка в банката – 0.2% или 0.15% от прехвърляната сума. Изключение се прави само при някои банки, в случай че преводът е за набиране на средства с благотворителна цел или за лекуване.

Прокредитбанк е и единствената банка, която предлага парични преводи в Европейски Съюз посредством закрепена такса от 5 евро на превод, без значение от изпратената сума, само че е без такса за приемане. Другите търговски банки също употребяват единната европейска зона за разплащания, само че при тях сумата е най-малко 25 лева и може да доближи 450 лева такса за превода. Още повече че макар че в цените си банките разказват в обособени графи паричните прехвърляния от Европейската икономическа общественост и тези отвън нея, таксите и на едните, и на другите са идентични.

Такси за невнимателните и нетърпеливите

Освен нормалните такси за превод банките са описали редица други случаи, в които може да се наложи клиентът да заплати по паричните прехвърляния. Така да вземем за пример се таксува отменяне или връщане на превод, рекламации, неакуратен IBAN, спомагателна обработка заради непълни данни и така нататък, като всяка от тези интервенции се таксува с към 20 лева, а за рекламации или вътрешни изследвания клиентът може да дължи 30 евро. А в случай че има " питане към друга банка по искане на клиента за предстоящ от него превод ", то той ще дължи 20 лева Как могат да се заобиколят таксите

Това става, като се употребяват небанкови услуги за парични прехвърляния като бизнес сметката на Transferwise – Borderless или сметката на Paysera. При тях преводите се уреждат посредством система от локални банкови сметки, при която получената сума идва в сметка на клиента непосредствено в локална валута. Реално, когато някой контрагент от чужбина желае да изпрати средства, Transferwise или Paysera ще наредят превод на пари от тяхна българска сметка към сметката на клиента в границите на платформата. Така се заобикаля освен таксата за получен валутен превод, само че и тази от към 1% за превалутирането на парите, която някои банки вкарват. За да се трансферират парите по елементарна банкова сметка в левове, Transferwise ще таксува 1.20 лева за превода, до момента в който оптималната такса на Paysera за същата интервенция е 2 лева Така се покрива разходът за общоприет превод лев - лев.

По сходен метод работят няколко платформи за превалутиране на средства. Техните такси нормално са единствено " на входа " на паричния трансфер, т.е. събират комисиона единствено от изпращача, и те настояват, че образуват своята облага само от дребен валутен марж, която вършат над междинния междубанков пазар за въпросната валутна двойка. Малко по-различна услуга предлага мобилното приложение Moneymailme, което съчетава функционалностите на app за връзки и за паричен трансфер. При него се заплаща такса единствено един път – при зареждането на средства посредством дебитна или кредитна карта – 2.5%, след което всички транзакции сред потребителите му са без комисиона. Като всяка друга финтек услуга, която се развива сега обаче, е добре постоянно да се съпоставят подаваните предложения, защото те могат да се трансформират.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР