Доходите на половината от българите са намалели в пандемичната година,

...
Коментари Харесай

Имотът си остава инвестицията мечта на българина

Доходите на половината от българите са намалели в пандемичната година, само че 60% от хората възнамеряват по-голям разход до края на 2021 година, главно на база на спестяванията си. Най-масовата инвестиция е в ремонт на дома, най-достъпната в нова техника и екскурзия, а най-мечтаната - в нова къща или апартамент. Доходите нарастват при 18% от популацията, а доста - едвам при 3%. Около 3% е и делът и на инвестиращите на фондовата борса и в опазване на здравето.
Инвестиционният небосвод на българите се простира най-много до непосредственото им материално обграждане. Когато става дума за персонални инвестиции и спестявания, домът си остава приоритет номер едно. Най-достъпни са ремонтът и промяната на обзавеждането, най-мечтани - новата къща и апартаментът. Сред материалните потребности на второ място е автомобилът, а на трето - новият преносим компютър или телефон.

Малък е делът на хората, които влагат в бъдещето си - в здраве, обучение, акции, в допълнение пенсионно обезпечаване и прочие Той е еднакъв с % на тези, чиито приходи са се повишили през пандемичната година. Но е под тези 4.2% от популацията, чиито месечни приходи нахвърля 2500 лв.. Кризата, провокирана от ковид-19, обаче е блъснала приходите на над половината от хората, като то е засегнало най-много младежите.

Това сочат данните от онлайн изследване на " Nielsen Admosphere България " по въпроси на " Капитал ", извършено сред 21 април и 2 май тази година, при извадка от 515 респонденти от Български народен панел и представително за популацията над 18 години, което е онлайн. Данните обрисуват няколко съществени капиталови цели и фантазии:
Капитал - брой 21 Покупка на къща или на апартамент
Ако имаха нужните средства, половината от българите биха вложили в къща или в апартамент (поравно). Едва за 15% обаче сходна договорка е действителна вероятност до края на годината. Освен че се оказа едва обиден от ковид-19 (с изключение на втората половина на предходната година), имотният бранш е един от дребното, които пораства мощно при започване на тази година - за първото тримесечие има нов растеж на покупко-продажбите и търсенето, като равнищата надминаха даже същия интервал на 2019 година Ниските лихви по ипотеките, икономическият растеж и повишените приходи от последните години са измежду главните фактори за нарасналото търсене. Така парцелът си остава една от най-предпочитаните вложения за предпазване на стойност дружно с банковия депозит.

От осемте %, които ще си купуват къща съгласно изследването на Nielsen, се обрисуват две съществени категории (изброените характерности не работят наложително дружно, годни са и поотделно): Хора до 34 години; с високи приходи (над 1200 лева); най-вече от регионите на Варна, Русе и Стара Загора. Втората са поданици на селата и такива с главно обучение. За съпоставяне, фантазията за къща е най-силно изразена при хората на възраст сред 45 и 54 години; със междинни и високи доходи; от София и от огромните градове (над 95 000 души). На този стадий обаче тя нямат нужните средства.

Покупка на апартамент до края на годината ще си разрешат 6.6% от всички. Това са най-вече хора сред 45 и 54 години; с висше обучение и високи приходи от София. Несбъднато за личен апартамент мечтаят основно младежи - сред 18 и 34 години, следвани от тези сред 35 и 44 година Общото е, че са със междинни приходи (между 700 и 1200 лв. месечно) и най-много от дребни и огромни градове, от Бургас, Пловдив и Стара Загора и регионите им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР