[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Някои клиенти

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Някои клиенти
Коментари Харесай

Сметка за основни операции - струва ли си

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Някои клиенти на банките употребяват главните им интервенции много рядко, други пък въобще, най-често по отвращение или просто тъй като са избрали опция – да вземем за пример финтех платформа. Често претекстовете зад това са и високите банкови такси, пасивното потребление на услугите или просто работа в чужбина...

По тази причина преди три години нормативно в Европейски Съюз беше въведена " Платежната сметка за съществени интервенции ", която, като се изключи че дава право на изтегляне на пари, внасяне, преводи, онлайн и мобилно банкиране, има и по-ниски такси. Идеята на директивата е и при законно престояване в страна от Европейски Съюз всеки да има право да открие банкова сметка и банките да не могат да отхвърлят настояването единствено тъй като да вземем за пример потребителят не живее в страната, в която се намира банката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как се дефинират таксите

Таксите се дефинират нормативно и са на база междинните за пазара - по тази сметка те са по-ниски от тях, както и от най-ниските, прилагани от всяка банка по цена за съответните услуги. Българска народна банка пресмята един път годишно междинните такси за системата, с които банките би трябвало да се съобразят. В момента наклонността е към покачване на комисионите, като огромна част от новите цени влязоха или влизат от предишния и този месец, като те засегнаха разнообразни услуги - от паричните преводи до въвеждане на платени SMS известявания. Което значи, че ще се трансферират и върху сметката за съществени интервенции в един миг.

Когато тя беше въведена на европейско равнище, беше посочен и общественият й темперамент – а точно, че доста хора не банкират, защото това им се коства и скъпо. Извън това обаче тя може да е опция на елементарната сметка – несъмнено, със своите плюсове и минуси.

Позитивите сигурно са в по-ниските такси, само че банката може да откаже издаване на такава сметка, в случай че клиентът към този момент има друга сметка там.

Последните данни за междинните размери на таксите бяха оповестени на 28 февруари на база информация към края на 2018 година Банките трябваше да се съобразят с тях до 1 юни. Може да се чака, че новите такси ще бъдат оповестени при започване на идната година.

Минусите

Недостатък е, че таванът за изтегляне на суми на каса с по-ниските такси е до 1000 лева, а над тази сума се заплаща по общоприетата цена на банката. Банкомат обаче постоянно е опция. Друг минус е, че в случай че към този момент имате платежна сметка за съществени интервенции, не може да откривате други разплащателни. И освен в дадената банка с такава сметка, а въобще. Овърдрафт по сметката също не е позволен. Добре е да се има поради, че сметката е единствено за физически лица.

В последна сметка е въпрос на сметка. Ако регулярно се употребява съответен набор от услуги, тя наподобява сполучлив избор. Би имала смисъл и при банките, които обичайно постановат по-високи цени по услугите си. С последните промени да вземем за пример за пръв път таксата за превод към друга банка при някои институции доближи 4 лева - без значение от превежданата сума. При сметката за съществени интервенции тя не би трябвало да е повече от 2.38 лева (виж таблицата). По-малка е ножицата при онлайн банкирането, само че това е разбираемо, защото при него банките поддържат доста по-ниски такси като част от стимулирането на използването му и понижаване на разноските си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР