[Shutterstock] Развитието на квалифицирания електронен подпис (КЕП) в България, исторически

...
[Shutterstock] Развитието на квалифицирания електронен подпис (КЕП) в България, исторически
Коментари Харесай

Подпис с нули и единици

[Shutterstock] Развитието на квалифицирания електронен автограф (КЕП) в България, исторически видяно, е изключително постепенно – първият цифров подобен е положен още от президента Петър Стоянов през май 2001 година Повече от 18 години по-късно КЕП продължава да бъде най-вече употребен от юридически, а не от физически лица, въпреки съгласно някои снабдители да се следи нарастване на използването му. Предимствата му най-много са, че икономисва време, въпреки все към момента услугите с него да са свързани най-вече с държавната администрация. От тази есен множеството банки също стопираха да изискват КЕП при електронно банкиране, като го замениха с токен. Други го оставиха по избор.

Как да се сдобия с КЕП

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Няколко компании оферират електронни подписи и те са регистрирани от Комисията за контролиране на известията. Има два типа подписи - дипломиран и модернизиран, само че най-масовият случай е квалифицираният. Усъвършенстваният има по-слаба удостоверителна мощ и за разлика от квалифицирания той няма смисъла на саморъчен автограф. Идеята при усъвършенствания е да се подсигурява идентичността на лицата, които поддържат връзка. Квалифицираният се съхранява на смарт карта, която се употребява посредством карточетец, както е съгласно условията на европейския правилник. Достъпът до записаната върху картата информация става посредством ПИН код.

Цената за издаването на нов дипломиран електронен автограф е сред 24 и 40 лева за 1 година при личен автограф и сред 70 и 80 за професионален. Цените при по-дълъг интервал от време са по-ниски. В пакета при в началото издаване влизат автограф, смарт карта и читател. При възобновяване цените са по-ниски, тъй като се възобновява единствено подписът.

Новата наклонност в сферата са облачните подписи, при които няма потребност от смарт карта и читател, а вместо това подписът е в смарт телефона, само че и за него е нужно преди този момент да имате дипломиран автограф, т.е. облачната услуга е заобиколна единствено до известна степен.

" Най-честото приложение на КЕП е в връзката на жители и компании с държавната и общинската администрация. Електронен автограф се употребява при подаване на данъчни заявления, молби, тъжби и всевъзможни други документи, които съставляват волеизявление. Ако би трябвало да посоча администрациите с максимален брой електронни услуги, това са Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, Агенция " Митници ", Агенцията по вписванията, Държавна организация " Електронно ръководство ", разяснява пред " Капитал " Красимир Георчев, шеф " Продажби " в " Борика ", една от фирмите в България, които оферират услугата посредством марката си B-Trust.

Според него електронният автограф все по-често се употребява като средство за електронна автентикация. Това е допустимо посредством данните, които се съдържат в него. Oт средата на тази година над 190 електронни услуги на държавната администрация към този момент са налични в модула " Е-автентикация " на ДАЕУ. Входът и идентификацията стават посредством КЕП или заоблачен автограф, като се чака в скоро време да бъде допустимо и подписването на документи в самия портал.

Oт eSign, различен снабдител на електронни подписи в България, удостоверяват за трендовете. " Търсенето пораства, тъй като от ден на ден електрони услуги стават налични. Не всички изискват електронен автограф, само че като цяло наклонността е към увеличение потреблението му ", разясняват от компанията.

" Юридическите лица употребяват по-често електронен автограф, тъй като страната ги задължава да подават повече и друга информация към съответните ѝ структури. Физическите лица употребяват по-малко електронни подписи, само че за последните две години се следи наклонност към увеличение дяла на електронни подписи в посока физически лица ", прибавят от компанията.

Георчев споделя, че се следи нарастване на потреблението на електронни подписи поради навлизането на от ден на ден електронни услуги от страна на държавната администрация и по-лесното потребление на заоблачен автограф. " Все повече ще навлизат и подписите с лимитирано деяние, свързани с еднократен акт на сключване. Този вид интервенции извънредно доста улесняват банките и застрахователните институции в процеса на подаване на документи за заеми и подписване на застраховки да вземем за пример ", споделя Георчев.

Наблюденията на " Борика " над пазара са, че по-висок интерес има и поради издаването на документи и удостоверения – да вземем за пример за раждане, подписан цивилен брак, фамилно състояние, непрекъснат адрес, данъчна оценка на парцел, помощи за деца, съществуване или липса на отговорности по Закона за локалните налози и такси и други услуги. Гаранция в интернет

Подписът може да се употребява и да вземем за пример за криптиране на имейли и документи, засвидетелствуване на отбраната на уеб страница или сключване на програмен продукт.

Електронните подписи са комфортен метод за гарантиране на услуга в интернет. Понеже посредством тях се подписват електронни документи, т.е., общо взето, всичко допустимо в онлайн пространството, те включват даже сделки и различен вид транзакции. Например, в случай че даден консуматор си е харесал оферта за отмора и желае да заплати през интернет, потребителите могат да показват документ, който да удостовери заплащането.

Има и проблеми, като да вземем за пример, че всеки може да попълни непознати данни върху документ. В случая с електронния автограф това се взема решение посредством наказателната отговорност и посредством заключване на документите по този начин, че те да не могат да бъдат отворени без ключ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР