Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Голяма част от нас са израснали

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Голяма част от нас са израснали
Коментари Харесай

Хапки от реалността

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Голяма част от нас са израснали с реплики като " Храна не се изхвърля! " и " Децата по света гладуват, а ти не искаш да ядеш! ". Но макар отрицателното отношение към прахосничеството на храна през днешния ден в България и Европейски Съюз се изхвърлят тонове годни за консумация артикули. БАБХ и Национален статистически институт не разполагат със статистически данни за точното количество, само че отчет на Fusions EU от 2016 година дава информация за обстановката на общоевропейско ниво.

Резултатите демонстрират, че на територията на Европейски Съюз се изхвърлят 88 тона храна годишно (изчисленията са за 2012 г.), което прави по 173 кг похабена храна на човек и демонстрира, че не използваме към 20% от създадените количества. Изненадващо най-голямото разхищаване идва от семействата (53%), а заведенията за публично хранене и магазините изхвърлят надлежно 12% и 5% от целия неупотребен запас. Именно по тази причина решението на казуса се корени в държанието и осведомеността на всеки от нас.

Българската хранителна банка (БХБ) стартира активността си през 2012 година и е първата организация, която приема за своя задача да понижи разхищението на храна и да пренасочи непотребните, само че годни за приложимост количества към хората, които имат най-голяма потребност от тях. В момента още няколко организации събират храна, само че БХБ е най-голямата конструкция, работи ежедневно и целогодишно, партнира си с мрежа от организации в цялата страна, прецизно наблюдава пътя на даренията и редовно събира данни за похабената храна.

По техни данни у нас се изхвърлят към 650 хиляди тона годишно, което е задоволително да изхрани българите, живеещи под прага на беднотия, за интервал от 15 месеца . В международен мащаб съгласно Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации всяка година към 1/3 от създадената храна се изхвърля, което генерира загуби от 680 миларда $ годишно в развитите страни и 310 миларда в разрастващите се. Това едни да гладуват, до момента в който други изхвърлят храна, е най-очевидната неправда, само че в действителност е единствено върхът на айсберга. За производството на храна са нужни огромен брой запаси – вода, електричество, горива, човешки труд, земна повърхност. Когато в края на веригата съответният артикул се озове на бунище, всички тези запаси на процедура се похабяват. Не бива да забравяме и тоновете пестициди, употребявани при развъждането на огромна част от храните. От БХБ разясняват, че за всеки кг създадена храна се отделят 4.5 кг въглероден диоксид (СО2), и припомнят, че разлагащата се храна отделя метан, който е в пъти по-вреден за атмосферата и човешкото здраве от СО2. Разбира се, казусът с разхищението на храна не е от през вчерашния ден, само че с увеличение на свръхконсуматорството през последните години той се задълбочава.

Какво подхващат България и Европейски Съюз все още

На равнище произвеждане и търговия най-хубавото приложение на годните за консумация остатъци е да бъдат дарени на организации, които се занимават с хранително банкиране.

Механизмът им на деяние се базира най-много на преразпределянето на храна – получават дарения, които пренасочват към нуждаещите се чрез мрежа от благотворителни и неправителствени организации. По този метод избавят храната от разхищаване и по този начин пестят ресурсите на страната, само че най-много оказват помощ храната да извърши главната си функционалност – да засити гладните.

Според Цанка Миланова, изпълнителен шеф на БХБ: " Ежегодно БХБ избавя към 290 тона храна, която доближава до над 30 000 нуждаещи се българи от към 80 обитаеми места в цялата страна. Това включва деца в риск, деца, лишени от наставнически грижи, хора с увреждания, многодетни фамилии и самотни родители, самотно живеещи възрастни хора, хора със зависимости, жертви на трафик и принуждение и доста други. Така обществените институции, работещи с тези хора, икономисват 20-25 хиляди лева годишно, които могат да бъдат употребявани за разширение на услугите и постигане до по-голям брой хора. За страдание количествата, които БХБ избавя, са под 1% от цялата годна за консумация храна, която се разхищава. "

Някои бизнеси стават част от дарителски начинания поради обществените си корпоративни полезности, само че убеждението, че в България от много време е мъчно да се подарява, постоянно се трансформира в спънка: " Бюрокрация, документи, нужни чиновници и изобщо ресурсът, който се изисква за даряването на храна, в множеството случаи генерира по-голям разход, в сравнение с доход, освен във финансов аспект. Като цяло в България е мъчно да дариш храна. Всъщност е мъчно да дариш и плюшена играчка или дреха на дом за сираци, а какво остава за храната ", споделя Никола Кемилев от " Емоушън сървиз ", компания с фокус публично хранене и кетъринг на събития. За да бъде омекотен казусът, от 2017 година са в действие промени в Закона за налога върху добавената стойност (ЗДДС). Бизнесите, които се занимават с храна, могат да дарят артикули, ненадвишаващи 0.5% от годишния им оборот, освободени от Данък добавена стойност. Промените целят храната, чийто период на валидност наближава, да бъде оползотворявана вместо унищожавана, само че на процедура законът съдържа доста условности и към момента не предлага задоволителен тласък за бизнеса.

Според Цанка Миланова това се случва, тъй като заплащането на налог сега е сменено с различен вид разноски: " Това изрично би трябвало да се промени ", добавя тя. Ангел Василев е съсобственик на MIAM, които правят готварски и кетъринг услуги: " Искали сме да дарим храна, само че процедурата е извънредно комплицирана. Затова го вършим неофициално, като просто раздаваме останалата ни храна на екипа и другари ", споделя той. Изглежда, неправителствените организации и бизнесът са на едно мнение – измененията в закона са значима крачка в вярната посока, само че сега процедурата е прекомерно усложнена бюрократично.

На общинско равнище работата по понижаване на питателните боклуци, наподобява, е по-напреднала. Така да вземем за пример Бургас и София са сътрудници на лондонската стратегия TRiFOCAL. Към момента останалите европейски градове, включени в програмата, са Милано, Барселона, Брюксел, Дъблин, Векшьо и Осло. Идеята е да се избегне разхищението на храна посредством по-добро обмисляне, извършване на покупки, предпазване и подготвяне. Проектът би трябвало да промотира здравословни и екологични хранителни привички и да подтиква преработването на храната, която не може да бъде оползотворена.

Столичната община се включва, като провежда акция за понижаване на питателните боклуци, за която дава отговор Кремена Георгиева: " В момента стартираме самодейност със съдействието на огромна верига супермаркети, с цел да насочим публичното внимание към тематиката. През есента сме възнамерявали начинания, ориентирани към децата – един от значимите канали за образуването на настройки. Също по този начин през септември в дейната си фаза ще бъде план, ориентиран към намаляването на питателните боклуци и вярното им събиране. Пилотната стратегия ще се осъществя в софийския квартал " Надежда ", определен като средностатистически регион, където 300 фамилии доброволци ще получат контейнери за разделно събиране на отпадъците, в това число и кафяв – за боклуци от храна ", споделя тя за присъединяване на София в програмата.

Освен това Столичната община от време на време провежда акции, по време на които жителите могат да получат контейнери за компостиране, както и безвъзмезден компост. Цанка Миланова също е на мнение, че просветителската работа с децата още от най-ранна възраст е основна, " с цел да се образува в идващото потомство отношение към храната като скъп запас, който не трябва да бъде разхищаван с лека ръка ".

Какво зависи от семействата и бизнеса

Потребителското държание играе значимо роля: " За жал постоянно остава храна, която не се изяжда по време на събитията. С натрупването на опит виждаме, че хората в България не ценят толкоз качеството, колкото количеството ", обобщава наблюденията си от кетъринг бизнеса Ангел Василев. И прибавя: " Винаги съветваме нашите клиенти какво количество е уместно за тяхното събитие, с цел да избегнем приготвянето на храна, която по-късно да се изхвърли. За благополучие има компании, които се вслушват. А когато в кухнята ни останат артикули, се стремим да ги вложим в ново ядене, тъй че да бъдат оползотворени. Винаги търсим способи да съхраним храната и оттова се получават най-интересните ни оферти. "

Къде да дарим

На уеб страницата на БХБ ще намерите указания за даряване и приемане на храна, регистрационен формуляр за доброволци и информация за финансови дарения.

Съществуват и други разновидности да спасите непотребната, само че годна за приложимост храна:

БЧК: Условието е най-малко 3 месеца до приключване на периода на валидност и документ за качество от производителя.

" Каритас България ": Организацията работи в поддръжка на уязвими групи в обществото.

Holiday Heroes: Кампаниите на организацията са най-много по време на празници.

Социални кухни: Можете да се включите в най-близката до вас, като помогнете за готвенето и раздаването или пък дарите артикули. Така да вземем за пример в платформата TimeHeroes сега тече акция за набиране на доброволци, които да оказват помощ на обществената кухня към църквата " Св. Пророк Илия ", намираща се в столичния квартал " Дружба ".

Къща " Посока ": Помага на хора със зависимости и приема дарения на храна, в това число приготвена, стига да дава отговор на избраните хигиенични правила.

Фондация " Хора за хората ": Подкрепя деца без родителска грижа, от рискови групи или растящи в неподходяща среда.

Фондация " Четири лапи " и общинските зоопаркове: Фондацията се занимава с всевъзможен тип избавителна, кастрационна и лечителска активност, ориентирана към животни. Ако разполагате с плодове и зеленчуци в остатък, които обаче не са изцяло развалени, можете да се свържете с тях. Общинските зоопаркове също одобряват сходни дарения. Добър вид да помогнете на животните, които оцеляват в клетка и постоянно – при неприятни условия. Дарения на различен вид неспециализирана храна не се одобряват, защото съставки като сол, захар и подправки са нездравословни за животните.

При всички случаи обаче най-добре е до остатък въобще да не се стига. В БХБ употребяват мотото " Промяната стартира от твоя ледник " и оферират 9 решения, с които семействата да понижат разхищението:

- Направете лист и пазарувайте рационално.
- Бъдете фокусирани при извършването на покупки и не оставяйте гладът или щандовете с промоционални оферти да ви изкушат.
- Не купувайте прекомерно огромни разфасовки, които по-късно ще изхвърлите. Съобразете количеството с размера и апетита на вашето домакинство.
- Купувайте " грозни " плодове и зеленчуци, техните хранителни качества са не по-лоши от тези на останалите.
- Избирайте сезонни храни, защото разходът на запас при производството им е по-нисък.
- Съхранявайте храната по този начин, че да я запазите допустимо най-дълго.
- Използвайте рационално остатъците, като ги охладите вярно или превърнете в ново ядене.
- Сервирайте и поръчвайте толкоз, колкото можете да изядете.

Друг вид за понижаване на разхищението е да запазвате обелките и изрезките от плодове и зеленчуци, а по-късно да ги включвате в нови ястия. От кулинарното учебно заведение " Амюз Буш " поддържат по този начин нареченото готвене с боклуци: " Стараем се да не прахосваме. С изрезките от зеленчуци подготвяме бульони, билките изсушаваме или смесваме с масла, които по-късно се употребяват за готвене. Хората всеобщо изхвърлят самун, зеленчуци и зелени подправки, тъй като не ги съхраняват вярно.

Дори да решите, че няма да можете да ги изядете, запазете ги за по-нататък, като ги изсушите, замразите или консервирате. Яйцата пък, които постоянно се изхвърлят даже след седмица в хладилника, в действителност могат да се съхраняват на стайна температура до 3 месеца. Освен това има вид да се замразят или пък да се включат в козметични маски. Най-важно е обаче да се купува с мярка и мисъл за това какъв брой можем да консумираме ", споделя Бояна Рачева.

Когато въпреки всичко не съумеете да употребите един хранителен артикул или негови елементи, можете сами да си извършите компост, който по-късно да употребявате за торене на растения. В интернет има доста указания за това по какъв начин да го извършите даже в случай че живеете в апартамент, без неприятни миризми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР