Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Още по темата Двоен удар разтърси

...
Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Още по темата Двоен удар разтърси
Коментари Харесай

Строител на капитализма: Илмарс Римшевичс

Илюстрация
Увеличаване
[Reuters] Смаляване
Още по тематиката
Двоен удар раздруса банковата система на Латвия

Управителят на централната банка е упрекнат в корупция
19 фев 2018 За банков скандал в никакъв случай няма подобаващ миг, а Латвия тези дни беше връхлетяна от цели два вкупом. Първо пристигна обвиняването от Вашингтон за институционализирано пране на пари от корупция и проведена престъпност против ABVL, третата по активи банка в страната. А в събота бе задържан гуверньорът на централната банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Илмарс Римшевичс, против който има две свидетелства за искане на рушвет.

Римшевичс, който е отпред на латвийската централна банка от 2001 година и е в борда на ЕЦБ от 2014 година, когато страната одобри еврото, отхвърля обвиняванията. На фона на терзанията по какъв начин всичко това ще се отрази на кредитния рейтинг на страната и стабилността на банковата й система държавното управление в Рига твърди, че протичащото се е " широкомащабна осведомителна интервенция за оклеветяване на имиджа на Латвия измежду западните страни " и дестабилизиране преди плануваните за октомври избори.

Намекът е за Русия, без тя да бъде споменавана непосредствено. Но анализатори и съпротива отвръщат, че оправданията за външна интервенция са комфортен заслон за прикриване на институционалните недостатъци и пропуските в правоприлагането, осветени от банковите кавги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР