Илюстрация Увеличаване [Министерският съвет] Смаляване Още по темата Талантливият Макрон

...
Илюстрация Увеличаване [Министерският съвет] Смаляване Още по темата Талантливият Макрон
Коментари Харесай

"Тука всички парле ву франсе"

Илюстрация
Увеличаване
[Министерският съвет] Смаляване
Още по тематиката
Талантливият Макрон и съгласният Борисов

България поддържа съмнително бързо предложенията на Франция за командированите чиновници, без да регистрира, че и тя ще загуби
1 сеп 2017
Макрон и Борисов: Много обич с малко нюанси

България поддържа самодейностите на френския президент Еманюел Макрон за промени в Европейски Съюз с нaдеждата, че това ще й помогне за Шенген и еврозоната
25 авг 2017
Борисов и троянският Макрон

Френският държавен глава ще предложи на България да даде рамо за ERM II и " въздушен " Шенген, само че ще чака отстъпки от страна по въпроса с командированите служащи
25 авг 2017

Политиката е лицемерно занятие. Дори когато твърдиш, че защитаваш правата на своите гласоподаватели (а най-често точно тогава), постоянно ползваш това за предлог, под който да прокараш доста други ползи. Да вземем Еманюел Макрон.

Под претекста, че пази правата на французите, Макрон желае да ограничи правото на други жители на Европейски Съюз да работят в разнообразни от техните страни от съюза. Това е популизъм в най-чист тип. Проблемите на френския трудов пазар са големи и предшестват влизането на новите страни членки в съюза. Те са свързани с може би най-сложното трудово законодателство в света и Макрон занапред ще би трябвало да се оправя с това. Заради което е решил да употребява евтината дъвка, че отговорни за утежняването на пазара са източноевропейците, а когато показа на гласоподавателите си тази победа в Европейски Съюз, ще се опита да прокара изпод промени.

Под претекста, че концепциите на Макрон не я засягат толкоз доста, България ще се съгласи с него. В подмяна ще получи поддръжка от германците за еврозоната и от французите за Шенген. Така, вместо да напредне към ядрото на Европейски Съюз посредством разчистването на гнилите ябълки в личния си двор, държавното управление на Борисов ще съобщи правата на част от жителите и бизнеса си, с цел да покаже, че е добре признато в Европа. И чакалнята на еврото, и Шенген ще са позитиви за България. Но договорката е лицемерна и за двете страни.

Никъде тук не става дума за решение на главните проблеми, които до момента задържат страната по пътя към това ядро - проядената от корупция система и превзетите институции. Никъде не става дума и за какво стандартът на живот тук продължава да е толкоз по-нисък: още веднъж поради същите проблеми, както и поради обстоятелството, че еврофондовете не извършват функционалността си да изравняват полето, защото се употребяват политически.

А зад тила на тази договорка ще се сключат и няколко военни, с цел да се разшири кръгът на доволните. Така кабинетът " Борисов " ще има малко безсънни нощи, с цел да балансира ползите на Париж, Берлин и Вашингтон, с цел да не остави някого капо.

И най-после ще се потупа в гърдите, с цел да покаже, че е значим и скъп сътрудник, който е " оправил България ". Което ще е правилно, колкото е правилно, че възбраната за командировани служащи ще оправи френската стопанска система. Или пък че " тука всички парле ву франсе ", както изясни на Макрон при посрещането му във Варна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР