Илюстрация певицата Есма Реджепова Увеличаване певицата Есма Реджепова Автор: Борислава

...
Илюстрация певицата Есма Реджепова Увеличаване певицата Есма Реджепова Автор: Борислава
Коментари Харесай

България преоткрива таланти

Илюстрация
певицата Есма Реджепова

Увеличаване

певицата Есма Реджепова

Автор: Борислава Караджова Смаляване
" Свят ти се завива, в случай че следиш пръстите на Папазов " Това са думи на немски музикален критик, до момента в който гледа по какъв начин свири Иво Папазов прочут още като Ибряма, който има контракт с английския лейбъл Hannibal Records и голям брой интернационалните награди. Той е единствено един от мнозината надарени и съумели български роми в областта на изкуството, публицистиката или точните науки, за които постоянно изобщо не сме чували. Или даже да сме чували, не знаем, че са от ромски генезис. Един от най-хубавите акордеонисти, който е записал за първи път доста от известните български хора в аранжиментите, които през днешния ден всички познават, е Ибро Лолов , а Борис Карлов се счита за музиканта, който изобщо за пръв път вкарва акордеона като инструмент в българската национална музика – и двамата са от ромски генезис, с голям брой турнета и оценки по света. До техните имена се подреждат тези на поетесата Сали Ибрахим , която е единствената представителка на България в Световния ромски парламент, както и писатели, публицисти като Усин Керим, Георги Парушев и други

Един настоящ план се заема да направи освен имената, само че и лицата им разпознаваеми за необятната българска общност посредством красиви илюстрации и къси истории – задачата им е да разпространяват приноса на видни ромски художници, музиканти, писатели и танцьори и тяхното въздействие в областта на културата. Част е от световните начинания Inside Out Sofia и Weseum . Идеята за ромските портрети и текстът към картите е на Светла Баева от платформата за обществено ангажирано изкуство Fine Acts , а илюстрациите са на Борислава Караджова .

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " В българските медии има епизодично и едностранчиво показване на ромите, а ние желаеме да покажем тяхната просвета, която не е изключително забележима ", споделя Светла Баева. В първата част на плана си се стопират на роми от разнообразни сфери – литература, музика, танци, публицистика.

Илюстрация
Музикантът Иво Папазов

Увеличаване

Музикантът Иво Папазов

Автор: Борислава Караджова Смаляване

Светла споделя, че им е извънредно мъчно да намерят информация или фотоси на ромите, съдействали доста за българското изкуство. Разпитват, ровят се в архиви, търсят помощ от няколко ромски организации. " За страдание съвсем никой не е събирал и съхранявал информация, самите ромски организации са заети с битови въпроси, свързани с оцеляването – като това да оказват помощ на ромите с жилищата, дискриминация при назначение на работа, и не са имали време да извърнат внимание на историята на личната си просвета " споделя Светла Баева.

Илюстраторката също е изправена пред казуса да няма ясна визия за някоя от създателите – не всеки път на фотосите се виждат хубаво чертите на лицата – " за половината в никакъв случай не бях чувала до тогава. Слушах музиката на музикантите, а на художниците разгледах развиването на изкуството през креативните им години, за някои от тях пък даже повече от една фотография нямаше. И за тях беше най-трудно да бъдат илюстрирани. Това е един от главните проблеми в плана, че безусловно " няма облик " (липсата на фотоси и други материали) на артистите от ромски генезис, а те имат огромно въздействие в локалната и световната просвета ", разяснява Борислава Караджова.
В процеса на работа стигат до такава степен, че черпят информация от немски цифров списък Roma Archives, основан през 2015 година, с цел да запази ромската просвета по света, в който има и представители от България. Германия е и страната, която през 1982 година публично признава геноцида, който е направила по време на нацисткия режим през Втората международна война над ромското население.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Борислава Караджова Смаляване

В България към момента малко се приказва за обстоятелството, че съгласно българския Закон за отбрана на нацията от 1941 година ромите е трябвало да носят кафяви звезди на облеклата си като характерен знак, сходно на жълтите шестолъчки на евреите. Но макар расистките ограничения против тях – те също като българските евреи не са били пратени в концентрационните лагери на гибелта. Историята им е разказана в новия документален филм " Весел е циганският живот " на ромската режисьорка Людмила Живкова-Балашикова , която споделя спомените на личната си баба от София.

В една от картите с ромски портрети е наранена тематиката за тежката орис на другите роми по света по време на Втората международна война, описвайки ориста на Чейя Стойка от Австрия. Тя е измежду малцината оживели от " Освиенцим " – художничка и писателка, авторка на книгата " Живеем в уединение: спомените на ромите ", оповестена през 1988 година - една от първите, които описват за преследването на австрийските роми от нацистите. Това не е единственият портрет в плана на роми, които не са от България. Изпод ръцете на Борислава оживява обликът на Жан Рейнхарт (Джанго) - джаз китарист, който основава стила джипси суинг. На осемнадесет години след случай с пожар в дома му част от пръстите на лявата ръка на музиканта се сковават, само че макар прогнозите на лекарите, че в никакъв случай няма да хване китара още веднъж, Джанго се научава наново да свири, като употребява върху струните само показалеца и междинния пръст от лявата си ръка. Така оставя като музикално завещание нова техника за осъществяване на джаз китара и над 900 записа на джипси суинг.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Борислава Караджова Смаляване

От същите илюстрации научаваме и за приноса на македонската ромка Есма Реджепова , родена в село до Скопие през 1943 година Певицата е номинирана два пъти за Нобелова премия за мир поради филантропичната си активност. Макар да няма лични деца, дружно със брачна половинка си Стево Теодосиевски тя отглежда 48 деца и осиновява пет. Есма Реджепова е международна музикална легенда с над осем хиляди независими концерта по света, над 100 авторски песни и петнадесет издадени албума.

" Търсейки информация, останах най-силно впечатлена от различен един музикант, Яшар Маликов, който може би е най-известният български композитор на ромски песни ", споделя Светла Баева. Въпреки че няма музикално обучение, Яшар оставя дълга музикална кариера – първо е бил музикален оформител в Цигански спектакъл " Рома ", по-късно е уредник на радиопредавания с ромска национална музика и прави първите записи на " Балкантон ". Яшар е и основателят на на първия ромско-български речник.

" Годината, през която излиза този речник, е показателна за това доколко отсъства ромската просвета от необятната българска общност и какъв брой малко знаем за нея – речникът излиза чак през 1992 година " добавя Светла. Според нея ромската просвета отсъства от полезрението ни, макар че тя е в всекидневието на доста българи – напълно модерни образци са двама Василовци, популяризирали България с гения си. Единият е Васил Боянов, по-известен като Азис , за чиито музикален гений и почитатели по целия свят ни описват картите. А другият е скулпторът от ромски генезис Васил Василев , който не е включен в илюстрациите, само че може би ще бъде в идната поредност. Той е учил в учебното заведение в Кунино, по-късно и в Националната академия, а през днешния ден живее и твори в Съединени американски щати. Членува в най-престижните интернационалните организации в региона на скулптурата като International Sculpture Center, Хамилтън, Ню Йорк, Sculpture Network в Мюнхен, в това число, а работите му са излагани из цяла Европа, Съединени американски щати и Япония.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Друг наш съвременник ром, съдействал за българската литература и публицистика е Георги Парушев , който има оповестени две сбирки с лирика, а през 2007 година и разказ, с което се трансформира и в единствения оповестен ромски романист на Балканите.

Текстовете му са превеждан на съветски, британски, френски и италиански. Започва кариерата си като публицист в разнообразни периодически издания. Според картите с илюстрации постоянно текстовете му са отхвърляни от издателите поради ромските тематики, с които се занимават. След демократичните промени е основател и редактор на ромското списание " Житан ". Георги Парушев е редактор и на единствената антология на българските ромски писатели. И макар че той е първият оповестен романист, ромската литература като част от българската литература си има своята традиция и последователност – задоволително е да се спомене Усин Керим, който освен е разгласил единадесет книги с лирика, само че е бил и областен сътрудник на в. " Отечествен фронт " за Сливенски и Ямболски окръг, След време става и редактор на окръжните вестници в Хасково и Разградско.

Впоследстиве Усин Керим се мести в Чепеларе, където прекарва по-голямата част от живота си, по тази причина и през 2010 година община Чепеларе учредява националната премия за лирика " Усин Керим ", която се връчва на всеки две години на български поети.

Така, както слушайки репортажите на Усин Керим, множеството българи едно време надали са знаели че той е от ромски генезис, по същия метод и слушателите на БНР през днешния ден надали осъзнават, че Валери Леков , който ги осведоми за събитията в Кюстендил, е от ромската общественост там. Образът на знаещия, професионално осъществен и обществено деен ром е надалеч от стандартите за ромите, с които живеят българите и които се демонстрират в всеобщите медии.

Валери е основен артист в документалния филм от 2013 година " Ром Кихот ", а през 2017 година той сътвори и първия си документален филм като режисьор на документалния филм " В очакване ". Разбира се, съумели български роми има в най-разнообразни професионални поприща, само че аргументите да не знаем за тях са сложни, по в миналото те самите не обявяват или даже крият произхода си поради расизма в обществото. " Има положителни експерти - лекари или от други сфери, които не загатват, че са от ромски генезис, не желаят да ги асоциират с ромската общественост, а и не желаят да си навличат неприятности ", изяснява Светла Баева, твърдо решена да сътвори и втора поредност с портрети, към този момент на хора освен от света на изкуството, само че и от други професионални.

Засега илюстрациите са оповестени на страницата на ineacts.co/insideout.

Илюстрация
Страница от книгата " В като вагина "

Увеличаване

Страница от книгата " В като вагина "

Автор: Михаела и Борислава Караджови Смаляване
От Fine Acts се надяват да си партнират с учебните заведения и илюстрациите да бъдат оповестени и употребявани в образователния материал по увлекателен метод, картите могат да бъдат направени за оцветяване да вземем за пример.
Те към този момент имат сполучлив образец зад тила си с книгата " В като вагина " (написана от Светла Баева и Рая Раева), която е ориентирана най-вече към девойките в тийнейджърска възраст поражда заради обстоятелството, че едвам в 10% от учебните заведения има часове по полово обучение, а доста тематики са към момента табу в българското общество. Междувременно България и Румъния са страните в Европейски Съюз, където децата най-рано стартират да водят полов живот.

" В като вагина " се финансира с краудфъндинг акция и единствено за два месеца събра нужните средства – дарили са хора от двадесет страни. Илюстрациите на обемните 200 страници още веднъж са на Борислава, само че в този план взе участие и сестра й Михаела Караджова. Съдържанието на книгата е верифицирано от медицински консултанти и от новата образователна година тя към този момент ще се употребява в разнообразни учебни заведения. " Илюстрациите бяха доста значими, тъй като на някои тематики те са напълно практични управления какво би трябвало да се прави, в същото време не са шаблонизирани или пък детски, а юношески и с почитание към младежите, които ще четат книгата ", споделя Светла. Тя се надява акцията с ромските портрети да има същия отзив, какъвто имаше книгата " В като вагина ".
Повече информация за техните планове можете да видите на: www.vaginamatters.org
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР