Илюстрация на изчислителните възможности на гъбичните организми(снимка: Andrew Adamatzky) В търсене

...
Илюстрация на изчислителните възможности на гъбичните организми(снимка: Andrew Adamatzky)
В търсене
Коментари Харесай

Британски учени създадат биологичен компютър на гъбична основа


Илюстрация на изчислителните благоприятни условия на гъбичните организми
(снимка: Andrew Adamatzky)

В търсене на нови способи за калкулации учените постоянно опитват с екстравагантни хрумвания. Вероятността те да се осъществят на процедура е дребна, само че напъните на откривателите заслужават внимание – не се знае „ от кое място ще изскочи заекът ”.

В следващо проучване Лабораторията за нетрадиционни калкулации към Университета на Западна Англия в Бристол се пробва да сътвори нов вид биологични компютри – изчислителни системи, основани на виталната активност на гъбичните организми.

Предишни изследвания и нови опити разкриват процеси в гъбичните организми, сходни на интензивността на нервните тъкани на човешкия мозък. Британските учени имат намерение да основат невроморфни калкулатори на тази основа и да намерят техни проявления в дивата природа.

По-рано лабораторни експерти опитаха със слизестата мухъл Physarum polycephalum. Този биологичен организъм е забавен, може независимо да извършва най-простите логаритми.

Учените даже показаха роботизирани системи под контрола на Physarum polycephalum. Подобна био-платформа би могла без програмиране да направлява в лабиринт и, в случай че се преглежда по-широко, да реши задачата на Щайнер за минимално обхващащо дърво.

Записване на електрическа интензивност на разграничени хрилни гъбички
(снимка: Irina Petrova Adamatzky)

Още от 2016 година английската лаборатория учи гъбичните организми. Учените първи откриват електрически сигнали в мицела (вегетативната част на гъбите), наподобяващи шипове – те се популяризират в нервната тъкан на хора и животни, в това число в мозъка, отбелязва Popular Science.

Наличието на „ нервни ” сигнали в мицела на гъбите, отваря благоприятни условия за основаване на невроморфни компютри, основани на мицела. Пренесено в мащаба на природата, това изобретение разкрива вероятност цялата планета да бъде оплетена с невроморфни мрежи.
още по темата
Освен това учените са открили, че стимулирането на едни и същи области на мицела усъвършенства проводимостта на импулсите, което им дава съображение да приказват за резултат на паметта. Нещата се подреждат – мицелът разрешава образуване на мрежата, логиката и паметта. Учените към момента не знаят по какъв начин да провеждат всичко това в мечтаната и програмируема архитектура, само че се пробват да схванат.

„ В момента това е единствено проучване за изпълнимост. Ние просто демонстрираме, че благодарение на мицел е допустимо да се правят калкулации, да се ползват съществени логичен схеми и съществени електронни схеми ”, споделя ръководителят на лабораторията Андрю Адамацки.

„ В бъдеще ще можем да отглеждаме върху мицел по-усъвършенствани компютри и устройства за ръководство ”, окуражен е ученията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР