Илон Мъск беше нарекъл платформата Туитър централен градски площад -

...
Илон Мъск беше нарекъл платформата Туитър централен градски площад -
Коментари Харесай

Ще превърне ли Илон Мъск Туитър в агенция за фейк нюз?

Илон Мъск беше нарекъл платформата Туитър " централен градски площад " - мястото, откъдето преди сме научавали най-важните вести за настоящите събития. На това централно градско място човек можеше да чуе всичко, което искаше да чуе, а и да разгласи това, което самият той желае да каже на другите. Явно Мъск знае доста добре какъв значим информационен инструмент е платформата Туитър.

Въпросът е обаче дали е наясно и с отговорността, която ще носи. Дали си дава сметка, че при Туитър не става дума единствено за облага? И дали като сполучлив предприемач той ще инструментализира платформата за някакви персонални цели?

Без ограничавания за " свободното слово "?

Мъск разкри някои от концепциите си пред медиите, както и в последното си присъединяване в " TED Talk ". От изявленията му излиза наяве, че има намерение да ръководи Туитър като частна компания. Освен това той е на мнение, че сега платформата не прави задоволително за " свободното слово " (което в Съединени американски щати се цени изключително много). В нея връзката била излишно модерирана. Но какво тъкмо има поради Мъск, когато приказва за " свободно слово "? Дали пък това не значи, че към този момент всеки ще може да споделя, каквото си пожелае, в това число и когато това не дава отговор на истината?

Неведнъж Мъск е подчертавал, че не има намерение да блокира хора от платформата. Бившият американски президент Доналд Тръмп е измежду най-известните персони, прогонени от Туитър. Неговият профил беше блокиран след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година поради неговите постинги, тяхната интерпретация и риска от " ново подклаждане на принуждение ".

Мъск обаче не желае правила. В едно изявление той даде ясно да се разбере, че при него няма да има опция за блокиране на профили. Най-богатият човек на света, чието положение се прави оценка на 270 милиарда $, желае да трансформира Туитър в " обществен императив " на свободното изложение на мнение. Всеки ще може да споделя каквото си пожелае, твърди Мъск, който самичък се дефинира като " абсолютист на свободното слово ".

Какво можем да кажем до 280 знака?

Трудно можем да си представим сходен свят при Мъск - тъй като в своя профил в Туитър самият той неведнъж към този момент е блокирал консуматори, които са подлагали на критика или персонално него, или неговата компания. В персоналния му профил постоянно се нападат и публицисти, които са дръзвали да се изричат сериозно по адрес на Мъск.

През 21 век за Мъск Туитър може и да е нещо като централен градски площад. Но има няколко значими разлики: на един същински търговски пазар връзката в никакъв случай не е била ограничавана до 280 знака. Личното другарство дава доста повече информация от едно малко текстово известие, гарнирано с една фотография.

И най-важната разлика: един градски площад не е владеене на един-единствен човек. И рискът там да се популяризират подправени вести не е толкоз огромен. Едно е ясно: отсъствието на правила в Туитър ще докара до още по-голяма поляризация.

Автор: Каролина Химой
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР