Илияна Йотова откри в Националния исторически музей изложбата La Belle

...
Илияна Йотова откри в Националния исторически музей изложбата La Belle
Коментари Харесай

Розопроизводството да бъде стратегически сектор, призова вицепрезидентът

Илияна Йотова откри в Националния исторически музей изложбата „ La Belle Rose. Мистичната мощ на дребното цвете “

Розопроизводството да бъде оповестено за стратегическо произвеждане и да се употребява със мощната поддръжка на страната, с цел да върнем достойното място на българското розово масло на международната сцена. За това прикани вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Националния исторически музей (НИМ) на изложбата „ La Belle Rose. Мистичната мощ на дребното цвете “.

Йотова уточни главните проблеми пред бранша – дефицит на работна ръка, ниско възнаграждение, слаба реклама, като даде образец по какъв начин в европейски страни не знаят, че роза Дамасцена произлиза от България, че тук се отглеждат най-качествените рози, от които се извлича най-качественото розово масло.

Изложбата „ La Belle Rose. Мистичната мощ на дребното цвете “ е резултат от съдействието сред Националния исторически музей, Музея на Розата и Исторически музей „ Искра “ в Казанлък. Експозицията наблюдава пътя на българското розовото масло от първите му капки до завладяването на международните пазари през XIX в. Интересен акцент в изложбата е възстановка на дървения щанд на един от пионерите в розопроизводството – Кънчо Шипков от Казанлък, с който е представял продукцията си на ревюто в Чикаго през 1893 година – ревюто, за което написа Алеко Константинов.

„ Националният исторически музей оживя последните няколко години и не стопира да притегля интереса с скъпи експозиции, които показват гордостта на българската земя. Чудесни са и взаимните планове с районните музеи в страната “, посочи в приветствието си вицепрезидентът Йотова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР