Илиян Тодоров, който бе осъден от Върховния касационен съд на

...
Илиян Тодоров, който бе осъден от Върховния касационен съд на
Коментари Харесай

Издирван в България двоен убиец се оказа в затвор в Узбекистан

Илиян Тодоров, който бе наказан от Върховния касационен съд на пожизнен затвор за двойното ликвидиране пред дискотека " Соло ", само че в продължение на 12 години се укриваше от правораздаването, се намира сега в затвор в Узбекистан. Това оповестиха особено за Dir.bg от прокуратурата на Република България.

36-годишният в този момент мъж е наказан на 5 години и 1 месец " отнемане от независимост " от Мирабадския областен съд за наказателни каузи в Ташкент за документно закононарушение - подправен документ за идентичност, с който е хванат в узбекската столица през март т.г., пробвайки се да отпътува за Истанбул.
-->
Тодоров се търси с европейска заповед за арест и с алена бюлетина от Интерпол, откакто съумя да избяга от България преди да бъде оповестена окончателната му присъда от висшите магистрати през декември 2013 година за отнемането на два човешки живота.

Жестокото двойно ликвидиране бе осъществено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които одеве е излязла от дискотека " Соло ", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от съперниците си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния тим по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров в колата за спешна помощ на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Извършителят е разгласен за национално търсене. Два дни по-късно 22-годишният тогава Илиян Тодоров отива самичък в полицията и се предава. Младежът обаче е с изменена осанка - изрусена коса, и изрязани до кожа нокти, с цел да не може да бъде взет биологичен материал. Оказа се, че татко му е един от партийните водачи на Българска социалистическа партия в Перник. Срещу Тодоров бе повдигнато обвиняване и делото влезе в съда.

На 9 декември 2011 година арбитър Румяна Ченалова от Софийски градски съд оправда обвинения, защото виновността му не била потвърдена. Присъдата обаче бе подписана с изключително мнение от едната съдийка в състава - Мария Дончева. Две седмици по-късно магистратите отхвърлиха и гражданските искове, предявени от родителите на двете убити момчета на обща стойност 850 хиляди лв.. Съдия Ченалова пък оповести претекстовете си чак след 4,5 месеца.

Така делото стигна до втора инстанция, само че Илиян Тодоров към този момент бе на независимост.

Въпреки, че при процеса пред Софийския апелативен съд нови доказателства не бяха събрани, правосъдният състав с ръководител Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова реши, че Тодоров е отговорен. В началото на април 2013 година въззивният съд анулира решението на Софийски градски съд и постанови, че обвиненият заслужава доживотна присъда с право на подмяна. Магистратите присъдиха по 150 000 лв. обезщетение за фамилиите на убитите Кирил Въжаров и Васил Александров. 50 000 лв. бяха присъдени на Кирил Димитров.

Илиян Тодоров пък не пристигна на нито едно съвещание по делото на втората инстанция. А когато на 4 декември 2013 година Върховният касационен съд дефинитивно удостовери присъдата му, се оказа, че двойният палач към този момент е липсващ безследно.

В продължение на 3 дни дежурни групи от " Охрана на правосъдната власт " издирваха Тодоров, с цел да го въдворят в пандиза. Бе изработен оглед на жилището на родителите му, разпитани бяха съседи, само че никой не го бе виждал. Родителите пък обявиха, че от година не поддържат контакт със сина си, тъй като им бил ядосан, че не го защитили в съда.



През идващите 10 години издирването бе безуспешно. До март т.г., когато от Интерпол осведомят българската прокуратура, че Илиян Венциславов Тодоров е арестуван на летището в узбекската столица Ташкент. Двойният палач желал да се качи на полет за Истанбул, като е показал на граничните управляващи подправен паспорт.

Изпратена е публична молба от прокуратурата на Република България за екстрадиция на Тодоров въз основа на европейската заповед за арест на Окръжната прокуратура в Пловдив и на молба на Върховната касационна прокуратура (ВКП) за определяне и краткотрайно задържане.

През юли държавното ни обвиняване е известено, че желаното лице е дефинитивно наказано за документно закононарушение с присъда на Мирабадския областен съд за наказателни каузи в Ташкент, като му е наложено наказване от пет години и един месец " отнемане от независимост ".

От Генералната прокуратура на Узбекистан прецизират, че реализирането на желаната от българската страна екстрадиция на двойния палач от дискотека " Соло " ще се извърши след изтърпяване на наказването " отнемане от независимост " в Узбекистан, т.е. средата на 2028 година

От държавното обвиняване допълниха, че Върховната касационна прокуратура е сложила още веднъж въпроса за постановяване на решение по молбата за екстрадиция, само че при изискванията на отсрочено фактическо предаване - до изтърпяване на наказването по узбекистанската присъда. Подчертан е предпочитаният темперамент на проблема и е поискано провеждането на съвещания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР