Илиян Стоянов е един от най-сърцатите футболисти през последните деситилетия

...
Илиян Стоянов е един от най-сърцатите футболисти през последните деситилетия
Коментари Харесай

Илиян Стоянов: Нивото на футбола в България пада всяка година!

Илиян Стоянов е един от най-сърцатите футболисти през последните деситилетия в България. Юноша на ЦСКА, минал през Велбъжд, той се трансформира в същинска легенда на Левски с хъса и борбеността, която демонстрираше във всеки мач със синята фланелка и се раздаваше до дъно. Винаги изразителен на терена и отвън него, Коловати, както е прочут, избра Япония да продължи кариерата си след обичания Левски, с който завоюва 2 трофеи и 3 купи на страната за 5 години. Той мина през 2005 година в Джеф Юнайтед като оказа помощ на клуба да завоюва първия си трофей в историята. След това печели нов трофей с отбора от Чиба, само че след отрицателно изявление против наставника на отбора е заставен да премине в Санфрече Хирошима, с който подвига и Суперкупата на Япония. Сега Стоянов има лична школа в Япония и се радва на живота в страната на изгряващото слънце.

Илиян се съгласи да приказва пред сътрудниците от по настоящи футболни тематики.

Здравей, Илияне къде те намираме?
В момента съм вкъщи в Япония. Действам по проект и работя по развиването на школата и момчета, които са в нея.

Как се развива футболната школа?
Засега всичко върви добре. От януари ще се разширяваме и ще отворим нова школа в Чиба. Все отново аз играх там дълго време и хората ме почитат. Вече минаха 10 години, откогато прекратих кариерата си, само че и до ден сегашен хората ме познават, почитат и постоянно получавам картички по пощата с мои фотоси и молби за подписи, това ме радва. Имам сега към 40 деца в школата. Аз желая да развъртвам футболисти и да имаме футболни триумфи. Именно по тази причина залагам на качеството, а не на количеството. Не желая да трансформирам този план в нещо комерсиално, а той да остане нещо, което да има чисто футболна стойност и да реализира резултати.

Всички знаем, че разликата сред България и Япония е от небето до земята, само че по какъв начин виждаш ти нещата след толкоз години там?
В спортно отношение – Япония е доста напред. Държава оказва помощ доста на спорта като цяло, на футбола по-малко, тъй като знаете клубовете тук са частни и огромни компании като Панасоник влагат доста пари. Работи се съществено в школите и се основават качествени футболисти. Първенството е на доста високо равнище. Чисто на равнище страна няма какво разясня, нещата се виждат от птичи взор. Вече 19 години съм тук в Япония. Много хора ми споделяха, къде отиваш – там има единствено хора, които са отишли за реклама. Но от първия сезон, в който дойдох, видях, че разликата беше огромна. Футболът в Япония още тогава беше доста по-бърз и на равнище. Сега продължава да се развива.

Какво съгласно теб е равнището на българското футболно състезание?
В България равнището пада всяка година. Това е много притеснително. В игрови проект считам, че от ден на ден и повече изоставаме от развитите страни и резултатите го демонстрира. Реално и тук и по Европа играят доста чужденци. Разликата е, че тук няма пари. Там играят същински футболисти, а в България идват посредствени чужденци. Ами като нямаме пари, за какво да не залагаме на младите играчи. Истината е, че треньорите нямат топки да работят с млади футболисти и по тази причина затъваме все по-вече и повече.

Какво би трябвало да се промени в Българския футбол?
Трябва да се изрине всичко и да се построи на ново. Няма друго избавление за българския футбол. Както споделих, треньорите нямат топки да работят с млади футболисти. По школите се навъдиха доста аниматори. Треньори не останаха. Това е самата истина. Голям проблем е и шуробаджанащината. Не е обикновено да се дават лицензи на Сульо и на Пульо. Аз да вземем за пример съм имал доста оферти да работя в тимове от Джей Лигата. Проблем е, че нямам Про лиценз. В България Про лиценз, А лиценз, Б лиценз се дават на всеки и куче да вкараш и то ще вземе лиценз. Роднини, служители на реда, политически сложени лица – невиждана мафия, това сега е футболът в България. Докато това не се промени, няма какво да стане. Защо не се даде късмет на Бербатов, Стилиян и Мартин. Тези момчета имат пари, надали имат задни мисли и съм сигурен, че желаят да трансформират футбола. Не заслужаваме ли нещо по-добро. Нека им дадем късмет, да забележим какво ще създадат и тогава да подлагаме на критика. Ако пък не трансформират нещата за положително съм сигурен, че ще имат доблестта да се отдръпват, най-малкото тъй като не са толкоз нагли, както настоящето управление. Да стартираме оттова, няма по какъв начин да се случи нещо, до момента в който в България клубове фантоми дефинират кой ще е президент на футболния съюз. Не може Левски София да има един глас и Чапръчане да има един глас. Да се направи стъпаловидна система със мощ на гласа, елитните тимове да имат 4 гласа, втора лига – 3, трета два 2, всички други по 1. Няма ли да е по-честно? Говорил съм със Стилян Петров, знаят какво може да се направи и желаят, само че уви нямат опция. Докато не се промени статуквото и не се изкоренят тези заплатаджии в БФС няма какво да стане. Трябват нововъведения, трябват младежи.

Какво е равнището на детско-юношеския футбол в България?
Казах го нагоре. Докато се раздават лицензи на Сульо и на Пульо няма да има позитивно развиване. Само в София има 80 школи. Но там всеобщо са аниматори, а не треньори. Не е направено да се вършат футболисти и да се развива спортната просвета на децата, а всичко е направено да се печелят пари. Прави се някакъв клуб, той наложително получава дотация, оттова взимат такси и от децата, това е бизнес, не е предпочитание да се развие футбола. Хората би трябвало да го схванат. Това би трябвало се изкорени. Трябват младежи във футболния съюз, а не някакви изкуфели дъртаци по зоналните препоръки да дефинират разпоредбите и да си мислим, че се прави нещо. Аз съм самостоятелен, не ме е боязън да го кажа. Нищо не ме тормози. Най-много ме е гняв, че футболисти, които сме играли дружно и по-млади и по-стари, виждат какво става, само че никой не споделя нито дума, надали не да не обидят някой и след това да изтърват някоя пост или спекулация. Така не става. Просто БФС си е една страна в страната.

Как ще коментирате протичащото се в Левски?
Как да го разясня. Моето мнение е, че индивидът, който искаше да промени най-вече нещата се махна. Най-важното за Левски е да е транспарантен, а това не е по този начин. Феновете заслужават и би трябвало да са осведомени с това, което се случа. Благодарение на почитателите, Левски остана жив. Тези хора заслужават да знаят какво се случва с клуба. Тук желая да отбележа, че единствено в България можеш да станеш притежател на нещо, за което не си дал стотинка. Хайде стига. Левски е в това финансово състояние, тъй като през годините са се източвали с прехвърляния и по доста други способи. Мъри искаше да го каже още с идването си, само че може би не му разрешиха. Левски постоянно е бил тима на народа. Той е основан от народа. Последните години от транспарантен клуб – станахме тъмна Индия. Имам възприятието, че Сираков е единствено едно лице, а различен дърпа конците и Левски не е подложен преди всичко, като приоритет, както би трябвало да е.

Какво мислиш за раздялата на Левски със Станимир Стоилов?
Не може по този начин с лека ръка да се маха Мъри Стоилов, който е направил толкоз доста за Левски. Той стана 4-5 пъти първенец в Казахстан, игра Шампионска лига. Не може да вършат проблем за заплатата му. Мъри си има пари, само че не можеш да очакваш от един толкоз първокласен треньор да работи без пари. Нека не забравяме, той откри такива футболисти, от които 3-4 могат да се продадат и да се вземат 5-6 милиона лв.. Това не би трябвало да се подценява. В момента поставят треньор, моето почитание, само че това е насмешка с футбола. От Нафталина го извадиха. Не знам, кой го измисли това, само че това е цялостна тъпота. Аз съм сега почитател на Левски, нито мисля, за някакви бъдещи постове тъй наречените, само че щом обичаш, Левски, би трябвало да казваш нещата 1 към 1. Не би трябвало да има неистини и измами. Отиваш да работиш, само че не можеш да ощетяваш клуба. През последните години минаха доста хора в Левски, които бяха на “Герена ” единствено за пари. Не може да си в Левски и да не работиш за положителното на клуба.

Как са дълготрайните ти проекти и планираш ли да се върнеш в България?
На този стадий не преставам работата си в Япония, работя доста и непрекъснато съм ангажиран, тъй като да имаш школа или клуб, значи да си предан на 100%. Това са непрекъснато работа с децата, срещи със спонсори и доста други задания. За България ли? Не мисля на този стадий, само че знае ли човек. Никога не споделям, в никакъв случай.


Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР