Иланг-иланг /Cananga Odorata/ е дърво, което расте в тропическите райони

...
Иланг-иланг /Cananga Odorata/ е дърво, което расте в тропическите райони
Коментари Харесай

Иланг-Иланг

Иланг-иланг /Cananga Odorata/ е дърво, което пораства в тропическите региони на Индонезия, Филипините и Азия. Дървото доближава височина до 20 метра. Има ароматни и нежни, розови, жълти или лилави цветчета. Още от древността ароматът на иланг-иланг е считан за мирис на чувствеността и любовта. Маслото от иланг-иланг се създава на Коморските острови и Мадагаскар.

В Индонезия украсяват младоженците с благоуханни венци от растението и до ден сегашен. С ароматния пушек от иланг-иланг опушвали жилищата против раздори и кавги. Жените в Полинезия употребяват иланг-иланг като парфюм. На Молукските острови употребяват крем с масло от иланг-иланг за профилактика на инфекциозни болести и разнообразни кожни инфекции.

Състав на иланг-иланг

Главните химични съставни елементи на маслото от иланг-иланг са линалоол, бензил ацетат, бензил бензоат, метил етер, гераниол, нерол, терпинеол, илангол, евгенол и разнообразни други сескитерпени.

Маслото от иланг-иланг се добива посредством няколко стадия на сплескване. Масло, добито от първото сплескване, се смята за „ екстра “, а идващите 3 пресования се назовават първо, второ и трето пресовано масло от иланг-иланг.

Екстра маслото е с най-високо наличие на естери и има доста сладка миризма. Маслата, получени от идващите три пресовки, не са толкоз сладки. Екстра маслото не се употребява в ароматерапията, а единствено в парфюмерията.

Избор и предпазване на иланг-иланг

 Ползи Иланг-иланг

Иланг-иланг може да се открие под формата на етерично масло, както и като разнообразни козметични средства. Съхранявайте етеричното масло добре затворено, на място, до което не доближава директна слънчева светлина. Пазете от деца.

Ползи от иланг-иланг

Маслото от иланг-иланг се отнася към групата етерични масла – афродизиаци. Ароматът му е лют, сладостен, с леки нюанси на гардения и жасмин. Иланг-иланг има позитивно деяние върху нервната система, премахвайки възприятието на яд и боязън, напрежение и безпокойствие. Ефикасно е при депресивни положения, безпокойствие, бодърствуване, отмалялост, предменструален синдром.

Маслото от иланг-иланг има скъпа лечебна мощ при сърдечно-съдови болести, тъй като намалява артериалното налягане, успокоява сърцетуптене и зной. Редовната приложимост на маслото от иланг-иланг усъвършенства кръвоснабдяването към сърдечния мускул и понижава деянията на стенокардия. Укрепва имунитета и успокоява спазмите. Иланг-иланг е доста положително средство при спастични разстройства на червата.

Като афродизиак маслото от иланг-иланг има доста положително стимулиращо еротично деяние – усилва половото увлечение, основава лека еуфория и ускорява чувствеността. Това е едно от най-еротичните и сантиментални масла. Помага при фригидност и импотентност.

Маслото от иланг-иланг има универсално деяние върху кожата – въздейства удобно както при суха, по този начин и при мазна кожа. Помага при раздразнителна и повредена кожа. Маслото е потребно при ухапвания от инсекти, дезинфекцира и тонизира, подтиква кръвообращението в капилярите и подхранва клетките на кожата. Изключително е потребно при полагане на грижи за косата, изключително за изтощената и развалена коса. Иланг-иланг е и средство за интимна козметика.

Приложение на иланг-иланг

 Цвят на Иланг-Иланг

Иланг-иланг се употребява доста постоянно в ароматерапията. За филтриране на въздуха в жилището капнете по 2 капки иланг-иланг, бергамот, роза и лимонен сок в аромалампа. Оставете благоуханието последователно да се разнесе в пространствата и просто вдишвайте.

Чрез аромамедальон може да усетите по превъзходен метод невероятния мирис на иланг-иланг. На пазара съществуват разнообразни медальони, които могат да запазят маслото от няколко часа до няколко месеца.

Маслото от иланг-иланг се употребява и за разтривки. За задачата в подобаващ съд смесете 25 мл бадемово масло, 2 капки здравец, 5 капки лавандула, 4 капки сандалово дърво и 2 капки иланг-иланг. Освен за масаж полученото масло е уместно и за нощен крем за всевъзможен вид кожа, само че без свръхчувствителната.

При проблеми с ноктите масажът с етерично масло иланг-иланг е извънредно потребен. Маслото може да се употребява и за спа процедури. За да се насладите на същински релакс, пригответе си вана с иланг-иланг и култивиран чай. За задачата капнете по две капки от всяко масло във водата.

Иланг-иланг намира доста необятно приложение в парфюмерията. Смесва се идеално с плодови, дървесни, плодови и цветни нотки.

Ако страдате от неприятен мирис или инфектиране на венците, напръскайте четката си за зъби с 2 капки иланг-иланг.

Маслото от иланг-иланг е противопоказно за хора, които страдат от самостоятелна нетърпимост към него. Бъдете деликатни, тъй като етеричното масло е висококонцентрирано.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР