Илън Мъск не е фен на Федералния резерв. Поне дузина

...
Илън Мъск не е фен на Федералния резерв. Поне дузина
Коментари Харесай

Плановете на Илън Мъск може да попречат на Twitternomics

Илън Мъск не е почитател на Федералния запас. Поне дузина пъти през последната година притежателят на X (фирма, известна до неотдавна като Twitter) подлага на критика централната банка на Съединени американски щати за повишението на лихвените проценти. Миналия декември да вземем за пример той написа в Twitter, че покачванията може да бъдат избрани като " най-вредните до момента ". Но презрението на Мъск към Фед не се отразява в отношението на Фед към X. Напротив, откривателите на централната банка по-скоро харесват уеб страницата, приемайки го като вълнуващ барометър на стопанската система.Това слага X в странна позиция. Стойността му като бизнес остава съмнителна, заради което Мъск се бори да го преработи с промени, в това число (но не само) името на компанията. Но цената му за стопанската система е напълно друга история. Фирмата може да служи като навременен знак както за главните трендове, по този начин и за пазарните настроения.

Илън Мъск не е почитател на Федералния запас. Поне дузина пъти през последната година притежателят на X (фирма, известна до неотдавна като Twitter) подлага на критика централната банка на Съединени американски щати за повишението на лихвените проценти. Миналия декември да вземем за пример той написа в Twitter, че покачванията може да бъдат избрани като " най-вредните до момента ". Но презрението на Мъск към Фед не се отразява в отношението на Фед към X. Напротив, откривателите на централната банка по-скоро харесват уеб страницата, приемайки го като вълнуващ барометър на стопанската система.

Това слага X в странна позиция. Стойността му като бизнес остава съмнителна, заради което Мъск се бори да го преработи с промени, в това число (но не само) името на компанията. Но цената му за стопанската система е напълно друга история. Фирмата може да служи като навременен знак както за главните трендове, по този начин и за пазарните настроения.
Как да се декодират стопански сигнали от обществени медии
Има от ден на ден проучвания за това по какъв начин да се декодират стопански сигнали от уеб сайтове за обществени медии - от Фейсбук до Reddit. И въпреки всичко даже в морето от онлайн информация и мнения този на Мъск се откроява. Други просто не могат да подхождат на неговия размер и периодичност. До 2013 година потребителите на Twitter към този момент основават повече от 5700 изявления за секунда. До 2016 година най-голямата потребителска база на Instagram произвеждаше единствено 1000. Три публикации, оповестени неотдавна от Фед, изследват икономическия принос на платформата.

Първият е като предсказател на пазарите. Настроенията, събрани от туитове, наподобяват потребни за предсказание на краткосрочни придвижвания както в цените на акциите, по този начин и в доходността на облигациите. В един документ група икономисти, в това число Франсиско Васкес-Гранде, пресяват 4.4 млн. туитове, свързани с финанси, оповестени сред 2007 година и април 2023 година, с цел да основат показател на финансовото въодушевление в Twitter. Те употребяват модел на машинно образование, с цел да мерят настроенията на всеки туит: известие за акции, изстрелващи се до Луната, би било положително; Подигравките на Мъск по отношение на Федералния запас евентуално биха се смятали за негативни.
Реклама
Те откриват, че показателят корелира тясно със спредовете на корпоративните облигации (разликата сред доходността на корпоративните и държавните облигации, която нормално се усилва, когато вложителите станат песимистични). Повече от просто отбелязване на финансови придвижвания, изявленията могат даже да ги предвещават. Индексът за овърнайт преди отварянето на борсата съответствува с възвръщаемостта на акциите за идващия ден. Отделна публикация от Клара Вега и сътрудници открива, че настроенията на уеб страницата също по този начин наблюдават от близко доходността на държавните облигации. Всъщност корелацията е по-силна с туитовете, в сравнение с с ограниченията за настроения, събрани от личните публични известия на Фед.

Втората приложимост на туитове е като измерител на икономическите условия. По-специално изявленията за загуба на работа, наподобява, оферират навременна информация за пазара на труда. Томаз Кайнер и съавторите построяват обособен модел за машинно образование, с цел да преработват изявления с основни думи като " изгубена работа " или " розов пропуск ". Тяхната мярка за загуба на работни места отразява формалните данни за равнищата на претовареност от 2015 до 2023 година Тази корелация е евентуално мощна, защото множеството държавни статистики се появяват със забавяне, до момента в който туитовете са налични незабавно. Twitter да вземем за пример щеше да обезпечи десетдневно преимущество при разкриване на срутва в заетостта в разгара на пандемията ковид-19 през 2020 година

Документите на Фед виждат и трета приложимост на туитовете: като самобитен знак за паричната политика. Г-жа Вега и сътрудниците откриват, че уеб сайтът се оправя по-добре от измененията в доходността на облигациите при прогнозиране на решенията за паричната политика в деня на тяхното оповестяване. В същото време показателят на настроенията на Twitter е добър в предвиждането на шокове от по-строги политики, като да вземем за пример повишение на лихвите. Туитовете са склонни да се утежняват тъкмо преди тези ходове. (Това, че уебсайтът не губи време, с цел да показа горчиви данни, няма да е изненада за елементарните консуматори.)

Никой няма желание да приписва на X силата на причинно-следствената връзка. Публикациите в обществените медии вместо това отразяват по-широки усеща, които към този момент минават през финансовите пазари. Все отново изобилието от туитове дава спомагателен метод за премерване на сходни настроения, което, в случай че се потвърди, че е годно във времето, би било доста скъпо.
Реклама
Освен Фед някои анализатори намират и други евентуални приложения. Агустин Индако от университета Карнеги Мелън в Катар пресмята, че размерът на туитовете самичък по себе си може да съставлява към три четвърти от разликите в Брутният вътрешен продукт сред обособените страни. По-скоро като сателитни изображения на нощни светлини туитовете могат затова да бъдат метод за наблюдаване на икономическото здраве, без да се разчита толкоз мощно на закъснялата публична статистика. Този индикатор може да работи най-добре в по-бедните страни, където изобилното издание в обществените медии би било сурогат на телекомуникациите и потреблението на смарт телефони. Маркиране на мястото Ако X е толкоз стопански потребно, за какво не е по-доходоносно? Различните публикации не се осмеляват да изследват пропастта сред битката на Twitter за рентабилност и очевидната му полза - освен като стопански инструмент, само че и като платформа за шерване на информация, отзиви, смешки и други. Мъск беше наясно с нещо, когато разказа компанията като " общ цифров градски площад ". Проблемът от икономическа позиция е, че един градски площад попада в категорията на публичните богатства като паркове и чиста вода. Въпреки че публичните богатства могат да бъдат частна благосъстоятелност, е известно, че е мъчно да се извлекат облаги от тях, като се има поради, че по формулировка е мъчно хората да бъдат таксувани за всички преимущества, които дават.

Мъск прави всичко допустимо, с цел да измести икономическото уравнение на X, като дава спомагателни привилегии на потребителите, които заплащат 8 $ на месец, с цел да излизат на уеб страницата със сини означения. Туитове от консуматори, които заплащат, в този момент получават спомагателна промоция наред с други преимущества, като се демонстрират по-често в излъчванията на други хора на уеб страницата. Това обаче основава компромис. Платените туитове може да стартират да изтласкват по-добре осведомени изявления от консуматори, които избират да не се абонират за уеб страницата. С течение на времето уеб страница, който дава приоритет на заплащането пред надеждността, ще действа по-малко добре като градски площад и като уголемение - като стопански знак. Печалбата за финансите на X би била загуба за икономистите на Фед.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Акциите на Meta нарастват със 160% от началото на 2023 29 юли 2023, 15:20 Twitter става X 24 юли 2023, 11:42 Подкаст | Гладиаторският дуел сред обществените мрежи 14 юли 2023, 11:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР