Икономиката на Обединеното кралство навлезе в рецесия през втората половина

...
Икономиката на Обединеното кралство навлезе в рецесия през втората половина
Коментари Харесай

Ето коя е единствената държава от Г-7, която влезе в рецесия през 2023 година

Икономиката на Обединеното кралство навлезе в криза през втората половина на 2023 година, което отразява позицията ѝ на една от най-слабо представящите се страни измежду развитите страни.

Според формалните данни, оповестени в четвъртък, този спад се дължи основно на фактори като високата инфлация и лихвените проценти, които лимитират разноските на семействата.

Между октомври и декември брутният вътрешен артикул (БВП) на Обединеното кралство се сви с 0.3%, което подхожда на предходните отчети на Службата за национална статистика от февруари.

Интересното е, че Обединеното кралство е единствената страна от Г-7, която в края на 2023 година претърпява криза, определяна като две поредни тримесечия на стопански спад. През третото и четвъртото тримесечие стопанската система се сви с по 0.4%, както бе регистрирано от ONS.

На годишна база стопанската система на Обединеното кралство се сви с 1.2% през последното тримесечие на годината, което е в ослепителен контрастност с над 3% растеж, следен в Съединени американски щати през същия интервал.

За цялата 2023 година английската стопанска система означи най-малък растеж от 0.1%, което е най-слабото ѝ разширение от 2009 година насам, с изключение на засегнатата от пандемията 2020 година Коригиран с растежа на популацията, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията понижава с 0.6%.

Факторите, съдействали за спада на Брутният вътрешен продукт, включваха понижено ползване на семействата, понижени финансови вложения и неподходящи търговски условия. По-специално, потребителите харчеха по-малко за разнообразни артикули и услуги, до момента в който държавните разноски означиха нищожно нарастване.

Въпреки това има оптимистични сигнали за бъдещето, като упованията за икономическо възобновяване се дължат на облекчение на инфлацията и евентуално понижаване на лихвените проценти.

Основният лихвен % на Английската централна банка понастоящем е 5.25% – 16-годишен връх, въведен в отговор на инфлационния напън, остър от спиранията във веригата за доставки и нарасналите цени на силата заради геополитическото напрежение. Въпреки това пазарните прогнози плануват смяна на тази политическа позиция през идващите месеци.

Освен това се чака разполагаемият приход на семействата да се усъвършенства заради по-ниските равнища на инфлация и държавните начинания, като да вземем за пример намаляването на националните осигурителни налози, обрисувани в бюджетния проект на ръководителя на Министерството на финансите Джереми Хънт.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР