Икономиката на Обединеното кралство надхвърля очакванията с ръст от 0,2%

...
Икономиката на Обединеното кралство надхвърля очакванията с ръст от 0,2%
Коментари Харесай

Икономиката на Великобритания надмина очакванията на анализаторите

Икономиката на Обединеното кралство надвишава упованията с растеж от 0,2% през второто тримесечие, подсилен от потреблението на семействата и индустриалната продукция, оповестява Службата за национална статистика на Англия (ONS), представена от CNBC.

Икономисти, авансово интервюирани от Reuters, споделят упованията си Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство да се свие през второто тримесечие, откакто през първото тримесечие изненадващо означи растеж от 0,1%, защото стягането на паричната политика от страна на Английската централна банка и непрекъснатата инфлация стартират да лимитират търсенето.

През юни английската стопанска система нараства с 0,5%, надминавайки прогнозата за напредък от 0,2%. Този растеж следва месечния напредък на Брутният вътрешен продукт от 0,1% през май и 0,2% през април. Силата на юнското покачване обаче частично се дължи на топлото време, както и на спомагателния формален празник през май по случай коронацията на крал Чарлз III, показва още медията.

През второто тримесечие продукцията е подкрепена от растеж от 1,6% в индустрията и 0,7% в производството, до момента в който услугите нарастват с 0,1%.

ONS отбелязва мощен напредък на потреблението на семействата и държавните разноски. През тримесечието и двете категории са подложени на ценови напън, въпреки че той е по-умерен спрямо предходния тримесечен интервал.

" Цифрите към момента са много слаби, просто не са толкоз слаби, колкото чакахме ", разяснява Майк Куп, основен капиталов шеф за EMEA в Morningstar, пред CNBC.

Куп декларира, че цифрите не престават да се характеризират с неотдавнашния модел на напредък, който се разграничава от прогнозите. През май Английската централна банка намали прогнозата си за криза в Обединеното кралство. В последния си отчет за паричната политика тя декларира, че чака тримесечният растеж на Брутният вътрешен продукт да остане към 0,2% в кратковременен проект.

Кооп прибавя, че ще е належащо време, с цел да се проявят резултатите от политиката на стягане на паричната политика на Обединеното кралство.

" Банката на Англия към този момент предвижда, че ще избегнем рецесията, и в случай че се придържаме към проекта си да помогнем на хората да стартират работа и да подтикваме бизнес вложенията, МВФ съобщи, че в дълготраен проект ще растем по-бързо от Германия, Франция и Италия ", споделя в петък министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт.

През август централната банка увеличи лихвените проценти с четвърт процентен пункт до 5,25 %, като специалистите ще наблюдават последните данни за Брутният вътрешен продукт преди съвещанието на институцията през септември. Инфлацията в Обединеното кралство остава измежду най-високите във всички развити стопански системи - 7,9%, и понастоящем не се чака тя да доближи целевата си стойност от 2% преди 2025 година

Рут Грегъри, заместник-главен икономист за Англия в Capital Economics, изяснява, че консултантската компания към момента предвижда лека криза за Англия по-късно през годината, защото се усеща въздействието на по-високите лихвени проценти.

" Това може да не попречи на банката да увеличи лихвените проценти от 5,25% в този момент до 5,50% през септември. Но може да значи, че лихвите няма да се покачат до плануваните от консенсуса и вложителите 5,75-6,00% ", подчертава тя.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР