Икономическото възстановяване на Европа набира скорост като брутният вътрешен продукт

...
Икономическото възстановяване на Европа набира скорост като брутният вътрешен продукт
Коментари Харесай

МВФ очаква по-висок ръст на икономиката на България, но и съдебна реформа

Икономическото възобновяване на Европа набира скорост като брутният вътрешен артикул на Европейски Съюз се чака да нарасне с 2.4% през 2017 година, което е по-бързо от предстоящото през април и много над 1.7% през 2016 година Това се споделя в най-новия отчет на Международния валутен фонд, оповестен през днешния ден.

В него България е посочена измежду страните, в които е нужна промяна в правосъдната система и усилване контрола върху корупцията. Европейската комисия заяви, че ще показа в сряда следващите отчети за България и Румъния по механизма за съдействие и инспекция. Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи на конференция, че отчетът за нашата страна ще бъде " доста позитивен ", без обаче да посочи дали ще бъде финален.

Прогнозата на фонда за стопанската система на България обаче също е нараснала и до момента в който през април се очакваше през 2017 година растежът да е 2.9%, то в този момент оценката е за 3.6%.

В еврозоната растежът на стопанската система не е бил на сходни равнища през последните две десетилетия, отбелязва фондът. Допълва, че еврофондовете са подкрепили стопанските системи на по-новите страни членки на Европейски Съюз до момента в който свитото ползване се е отразило отрицателно на брутния вътрешен артикул на Англия.

В Русия в допълнение на нарасналото доверие на потребителите, високите цени на петрола и евтиното финансиране ще продължат да подкрепят стопанската система, се добавя в отчета.

Според него растежът на европейската стопанска система е движен главно от вътрешното търсене и повишаване на вложенията. В резултат безработицата на Стария континент е спаднала, заплатите са почнали постепенно да се покачват в доста от по-богатите страни, а по-бързо този развой върви в Централна и Югоизточна Европа. По данни на Националния статистически институт през третото тримесечие междинната заплата в България се е повишила с 10.2% на годишна база.

За разрастващата се част на Европа в отчета се показва, че доближаването с по-богатите страни се е забавило от началото на рецесията. Начинът да се засилва още веднъж е посредством ново потомство промени, целящи да укрепят институциите и законодателството.

Европа да реши нерешените проблеми

Непосредствените прогнози за стопанската система в Европейски Съюз също са положителни, само че в дълготраен проект провокациите пред страните остават, сочи отчетът.

Много европейски страни имат напълно дребни запаси за черни дни, слаба напредък на продуктивността и към момента висок дял на наследените от рецесията неприятни заеми. В отчета се показват още като дълготрайни проблеми застаряващото население, ширещият се протекционизъм, геополитическото напрежение и свиването на износа поради по-слабото ползване в Китай.

Експертите на фонда поучават политиците в Европа да се възползват от моментното положително развиване и да подкрепят стопанските системи си. На развитите стопански системи се предлага да свият обществения си дълг. Тук попадат Белгия, Франция, Италия, Португалия, Испания и Англия.

В доста от разрастващите се страни, измежду които съответно са посочени Унгария, Полша и Румъния и някои от района на Западните Балкани бюджетните дефицити са към момента високи.

На еврозоната се предлага стабилизиране, посредством което да не се позволява домино резултат при всичките 19 членки при положение на проблеми с една. За задачата се предлага да се довърши основаването на банковия съюз и на съюза на финансовите пазари. Допълва се потребността от разрешаване на проблемите на банките, останали от рецесията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР