Икономическото и социално възстановяване от пандемията чрез устойчиво развитие и

...
Икономическото и социално възстановяване от пандемията чрез устойчиво развитие и
Коментари Харесай

Янев посочи приоритетите на страната ни като председател на ЦЕИ догодина


Икономическото и обществено възобновяване от пандемията посредством стабилно развиване и стабилизация на стопанската система, нараснала съгласуваност и възстановяване на вероятността пред младежите ще са целите на Българското председателство на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ) през 2022 година Това съобщи министър-председателят Стефан Янев по време на своето онлайн присъединяване през днешния ден в Срещата на върха на държавните ръководители на ЦЕИ.
На форума страната ни е показана на най-високо равнище от премиера Янев, защото България публично поема председателството на самодейността от Черна гора.
„ Живеем във време както на провокации, по този начин и на благоприятни условия. За да се оправим с провокациите и с цел да се възползваме от опциите, би трябвало да обединим напъните си и да продължим да развиваме районното съдействие, синергията и интеграцията, отстоявайки нашите демокрации и съществени полезности като пазиме човешките права също и в подтекста на реализацията на Програмата на Организация на обединените нации 2030 и обвързваните с нея Цели за устойчивото развиване “, уточни министър-председателят Янев.

Премиерът посочи, че в границите на Българското председателство на ЦЕИ в напъните за възобновяване от пандемията на района, ще бъде подложен акцент върху туризма като значим бранш за множеството страни членки на самодейността. „ Ще използваме опциите, предоставени от районното съдействие и ресурсите на ЦЕИ, с цел да помогнем на проблематичните браншове да се възстановят от рецесията и да станат по-устойчиви “, акцентира Стефан Янев. По думите му нашето председателство ще се концентрира върху опциите за подкрепяне на регулаторната рамка, която да регистрира по-добре провокациите пред бизнеса. В този подтекст ще бъдат проучени опциите, предоставени от Програмата на ЦЕИ за продан на ноу-хау за внедряване на опит и най-хубави практики като част от процеса на възобновяване.

Друг приоритет в границите на Българското председателство ще е нарасналата съгласуваност като значима област в границите на ЦЕИ за улеснение придвижването на пасажери и артикули за цялостното икономическо развиване на района. Ще бъде инициирана полемика за методите за подсилване на съдействието за развиването на инфраструктурата, пътната сигурност, мултимодалния превоз, граничните контролно-пропускателни пунктове и за механизмите за възстановяване на свързаността, означи министър председателят Стефан Янев пред водачите от Срещата на върха.
„ С ясното схващане на ролята на младежта за районната интеграция и бъдещето на нашите общества, Българското председателство ще се стреми да усъвършенства Програмата на ЦЕИ за младежта и вероятностите, които ѝ предоставяме посредством подсилване на съдействието и разширение на опциите за обучение “, акцентира министър-председателят. Янев добави, че също по този начин ясно ще бъдат обрисувани проблемите, засягащи младежите в района и подвижността им за по-добра районна интеграция.

Премиерът добави, че в границите на Българското председателство ще бъдат следвани целите, избрани от Декларацията от Триест от 2019 година и ще бъдат обезпечени основни следващи дейности след началната среща, проведена от Черногорското председателство на 12 ноември т.г. за задълбочаване на локалното измерение на ЦЕИ.
В хода на своето изявление министър-председателят Стефан Янев подчертава още, че България поредно поддържа европейската вероятност за Западните Балкани като споделен стратегически интерес и избор на Европейски Съюз и неговите сътрудници от района. Страната ни напълно поддържа и разширението на съдействието със страните от Източното партньорство, учредено на споделени полезности и стандарти, и чака резултатите от идната Среща на върха на Източното партньорство като подтик за взаимните действия в границите на ЦЕИ, сподели още министър председателят Стефан Янев.
Министър-председателят добави, че идното Българско председателство ще надгражда достиженията на Черна гора и ще следва стратегическите цели, заложени в задачата на Централноевропейската самодейност. „ Нашето председателство ще разчита на крепко открития многостранен разговор, на постоянния развой на взимане на решения и потвърдените механизми за съдействие на самодейността за ефикасното трансформиране на политическите цели в измерими резултати “, безапелационен бе министър председателят Стефан Янев.




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР