Икономическият министър Джовани Триа има тежка задача © Tony Gentile

...
Икономическият министър Джовани Триа има тежка задача © Tony Gentile
Коментари Харесай

Забавянето на икономическия растеж в Италия затруднява намаляването на дефицита

Икономическият министър Джовани Триа има тежка задача

© Tony Gentile Още по тематиката
4+1 | Защо американските пощи заплащат милиони на вятъра, умира ли висшето обучение и бърза мода по поръчка

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
8 юли 2018
Какво прави АББ в Севлиево

Компанията завършва огромна капиталова стратегия
7 юли 2018
BAE Systems завоюва търга за доставка на фрегати за Австралия за 20 милиарда паунда

Британската компания надви над съперници от Италия и Испания
4 юли 2018
Меркел и съдружният й сътрудник реализираха единодушие за мигрантите

Германия желае да построи директни центрове по границата с Австрия, Виена ще предприеме ответни ограничения
3 юли 2018
Сливанията и придобиванията с нов връх от 2.5 трлн. $ през първото шестмесечие

В основата на този взрив е вълна от мегасделки, предвождана от американския медиен и телекомуникационен бранш
2 юли 2018 Италианското държавно управление, постоянно определяно като скептично във връзка с Европейския съюз, съобщи, че няма да предприеме спомагателни ограничения за понижаване на бюджетния си недостиг до края на годината заради негативния резултат на рестриктивните политики върху икономическия напредък на страната. От ръководещата коалиция за следващ път приканиха за по-свободна политика на страните в границите на икономическите условия на еврозоната, оповестява Financial Times.

Очаквания за по-слаб напредък

Италианският министър на стопанската система и финансите Джовани Триа съобщи, че кабинетът ще преразгледа прогнозата за растеж на брутния вътрешен артикул от 1.5% през тази година, като до края на 2018 година няма да бъдат подхванати нови ограничения за понижаване на бюджетния недостиг заради опасенията от по-нататъшно стесняване на икономическия напредък. Италианските ръководещи желаеха малко повече еластичност в еврозоната във връзка с стопанската система, само че останаха ангажирани с намаляването на бюджетния недостиг и външния дълг на страната.

" Ще продължим да се движим в посока, която няма да утежни структурния недостиг ", съобщи Триа в Народното събрание през предходната седмица. " Намеренията ни да понижим държавния дълг не са въодушевени от уговорките ни към Европа, въпреки и те да са явно доста значими, а целят да подсигурят интернационалните и националните вложители ", добави той.

От ръководещата коалиция чакат бюджетният недостиг да доближи 1.7% от Брутният вътрешен продукт през тази година при 2.3% за миналата, което се вписва в горната граница от 3%, предвиждана от Европейски Съюз. Държавният дълг на страната се чака да спадне едва до 130.7% от Брутният вътрешен продукт при 131.8% за 2017 година

Политическата страна

Джовани Триа, 69-годишният професор по стопанска система, беше определен за финансов министър едвам откакто кандидатурата на предходният избор на ръководещата партия Паоло Савона беше отхвърлена от италианския президент Серхио Матарела заради антиевропейските възгледи на Савона. В резултат на това Триа беше подложен в позиция да търси решение на извънредно комплицираната задача да бъдат съчетани популистките обещания на съдружното държавно управление на страната и фискалните условия на Брюксел.

Европейските рекомендации за понижаване на недостига не претърпяха сериозна смяна след избора на новото държавно управление в Рим. По-рано тази година Европейската комисия прикани Италия да предприеме спомагателни ограничения за понижаване на бюджетния си недостиг и да се придържа към рационална фискална политика.

На италианския финансов министър обаче занапред му предстоят сложни решения, откакто през предишния месец Триа съобщи, че от министерството му ще преразгледат и обсъдят изборното предложение за налагане на плосък налог, само че единствено в границите на " съгласуваната рамка за разноските ". Удължаване на програмата за държавни гаранции за неприятните банкови заеми
През предходната седмица финансовото министерство изиска от европейските регулаторни органи утвърждение за удължение на програмата за държавни гаранции за неприятните банкови заеми с шест месеца. По думите на Триа италианската стратегия работи добре и оказва помощ на финансовите институции да се оправят с необслужваните заеми, написа Bloomberg.
Още предходното италианско държавно управление даде сигнал, че ще изиска удължение на периода на програмата, която завършва на 6 септември. Планът беше утвърден през 2016 година, а през предходната година беше възобновен за още една година.
Италианските банки имат 258 милиарда евро необслужвани заеми по данни на италианската централна банка за първото тримесечие на 2018 година Банки като UniCredit, Banca Popolare di Bari и Carige към този момент са се възползвали от програмата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР