Икономическият ефект върху Германия от инвазията на Русия в Украйна

...
Икономическият ефект върху Германия от инвазията на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Ударът върху германската икономика ще се усеща години наред

Икономическият резултат върху Германия от нашествието на Русия в Украйна ще се усеща в продължение на години, споделя икономистът Марсел Фрацшер от Германския институт за стопански проучвания. Той прибавя, че това може да коства 3 процентни пункта от икономическия напредък тази година.

Фрацшер, чийто институт поучава държавното управление на най-голямата стопанска система в Европа по отношение на макроикономическата политика, счита, че резултатът може да продължи до 2025 година, когато Германия чака да се освободи от всякаква взаимозависимост от съветски газ.

Страната, която от десетилетия просперира благодарение на непрекъснатите доставки на на ниска цена газ от Русия, сега бърза да се преориентира, написа Reuters.

Войната в Украйна нанесе големи вреди на немската стопанска система, споделя Фрацшер, добавайки, че е допустимо да останат единствено 1,5% стопански напредък от предстоящите 4,5% при започване на годината.

Ефектът върху инфлацията посредством високите цени на силата също ще се резервира за същия интервал. Експертът обаче отхвърля догатките, че има причина за задържането на заплатите.

Синдикатите не са толкоз мощни, колкото бяха през 70-те години на предишния век, споделя Фрацшер, отбелязвайки, че тазгодишният планиран растеж на заплатите от 4,5% е много под инфлацията от към 8%.

Дори през идващите години не виждам признаци да изпадаме в серпантина на заплати-цени, заключава той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР