Икономическата опасност от коронавируса привидно е страничен ефект от риска

...
Икономическата опасност от коронавируса привидно е страничен ефект от риска
Коментари Харесай

Коронавирусът заплашва не само здравето, но и парите ни

Икономическата заплаха от ковид видимо е непряк резултат от риска за здравето на хората. Де факто обаче е също толкоз сериозна. И у нас вирусът стартира да въздейства директно на живота ни – всички бизнес пътувания са отсрочени, а културните събития са анулирани. Много хора работят отдалечено, което би било добре, ако децата бяха на учебно заведение. Но втора седмица те са вкъщи, което значи и много напрежение в home office средата. В България през вчерашния ден беше оповестено изключително състояние, за първи път в най-новата история на страната ни. 

Милиардите долари, изгубени на финансовите пазари тази седмица, ще бъдат единствено началото на икономическия апокалипсис, в случай че световните правителства не се намесят. А за Америка е ясно – в случай че президентът Тръмп продължи да се оплита в опита си да овладее обстановката, това може да повлияе на възможностите му за преизбиране. Джо Байдън дефинира като огромната уязвимост на Тръмп точно Covid-19,  като обеща  " устойчиво, успокояващо "  лидерство за Америка, когато моментът за това настъпи. 

В международен мащаб жертвите на ковид до през днешния ден са над 4749, само че икономическите " жертви "  ще са наистина милиони, изключително откакто епидемията образува перфектна стихия – катастрофи на фондовите тържища, петролна война сред Русия и Саудитска Арабия, която минава в действителна война в Сирия, и друга евентуална мигрантска рецесия, проучва обстановката британският икономически специалист Омар Хасан. 

Можем да погледнем на ковид като онази ножица, която прерязва нишките на световната стопанска система и заплашва да унищожи стартиращи и разрастващи се дребни и средни бизнеси. Затова в битката с вируса е значимо (колкото предварителната защита и навременното му диагностициране) да имунизираме и стопанските системи против настъпващата пандемия на суматоха.

Човешкото страдалчество може да пристигна под формата на болест и гибел. Но също по този начин може да се случи, в случай че милиони хора останат без работа и заслон. Затварянето на фабриките в Китай докара до съществени неналичия на артикули, изключително санитарни материали. Китай като максимален експортьор в света, е виновен и за една трета от международното произвеждане, тъй че казусът там се трансформира в проблем на всички – дори в разгара на комерсиалната война сред Белия дом и Пекин. 

Особено притеснително е, че държавните управления на огромните стопански и политически играчи продължават да преглеждат това като здравна рецесия, а не като икономическа. Време е политиците да поемат щафетата от лекарите, преди същинската пандемия да се популяризира. Наивно е да имаме вяра, че Италия няма да влезе в криза (деветата по величина стопанска система в света към този момент е безусловно парализирана). Трудно е също да си представим, че рецесията няма да се популяризира и в цяла Европа. И съответно няма да удари най-големия ѝ сътрудник – Съединени американски щати. И макар че Китай понесе главната икономическа и човешка цена на вируса до момента, мнозина в Пекин ще видят опция да " ударят " отслабващата американската стопанска система, тъй като рецесията в Европа и Америка следва, а Китай към този момент стартира да се възвръща, изяснява Сам Дженкинс пред The Guardian.

Почти съвършено синхронизирана с ковид, избухна и руско-саудитска петролна война. В кратковременен проект и двете страни могат да си разрешат 30-процентовия спад в цената на петрола (който се случи единствено за една нощ). Но американският бизнес с шистов газ не може – огромна част от петролния бранш в Съединени американски щати просто няма да съществува, в случай че цените на петрола останат на исторически ниски равнища, което ще докара до сериозна загуба на работни места, а даже и рецесии на държавно равнище, счита икономистът Йан Голдин пред The New York Times. 

Това, което става сега, е много повече от пандемия на ковид, или даже срив на световната стопанска система. За да преодолеем тази рецесия, ние в Европа и Америка би трябвало да защитим бъдещето на своите огромни и дребни предприятия и да търсим възможност да се възползваме от новия стопански международен ред, а не да го отхвърляме. Пренебрегването на тези промени ще бъде още по-пагубно от всяка вирусна пандемия.

 
Рим: възвишен, уединен и още по-красив
 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР