Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо

...
Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо
Коментари Харесай

Проф. Дуранкев посочи най-реалистичния срок за влизането ни в еврозоната

Икономическата и най-много здравната обстановка в страната, с нейното непредвидимо развиване, ще дефинират процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в идващите няколко години. Това предвижда пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев.

Реалистично е да се чака в идващите три години страната ни да предприеме всички нужни стъпки, за реализиране на институционална подготвеност за влизане в еврозоната. В двете години, които страната би трябвало да престои в „ чакалнята на еврозоната “ ще бъде следена деликатно за осъществяване на редица критерии.

Проф. Дуранкев предвижда, че е реалистично да чакаме през 2025 година страните, членки на еврозоната да вземат окончателното решение за влизане на България в еврозоната.

За да не бъде занимателен този развой, приоритет за идващото Народно заседание и държавно управление ще би трябвало да бъде приемането на Национален проект за въвеждане на еврото и детайлно разписване на дейностите от българските управляващите и бизнеса.

Четири съществени критерии със съответните индикатори би трябвало да извърши страната в идващите две години, с цел да бъде призната в еврозоната, посочи проф. Дуранкев:

"Първият е обвързван с инфлацията - аршин за ценова непоклатимост, който изисква да няма висока инфлация в страната. Размерът ѝ се дефинира по математическа формула и не може да надвишава с повече 1,5% пункта, размера на инфлацията в трите страни от Европейски Съюз с най- положителни индикатори за инфлация.

Вторият индикатор, на който държат всички страни, е постоянни и устойчиви обществени финанси, което изключва съществуване на несъразмерни задължения. България удовлетворява този индикатор през последните няколко години.

Третият индикатор – постоянни валутни курсове. В продължение на две години не би трябвало страната да има съществени отклонения в централния курс на лв., този аршин евентуално ще го изпълним;

Четвъртият знак е дълготрайни лихвени проценти- това значи, че дълготрайния главен лихвен % на България не би трябвало да е по-висок от 2 % пункта на трите най-хубави страни в региона на ценовата непоклатимост.

По отношение идните избори съгласно проф. Дуранкев е неотложно да се вкара гласоподаване по пощата и електронно гласоподаване. В XXI век е срамно българският парламент да не може да провежда избирателен развой, гарантиращ сигурност и бистрота и на вота на жителите.

Според него процентът на гласуващите на идните избори ще бъде невисок, тъй като няма безапелационни политически артикули, а има и боязън хората да гласоподават машинно.

„ Това, което новият парламент и държавно управление би трябвало да знаят, че оставането им на власт е под изискване и че може да бъдат заменени доста елементарно, в случай че създадат крачка настрана от това, което обществото изисква. Особено през последните години и най-много през 2020 година се следи наклонност, че българите имат изострени упования за смяна на статуквото, за по-висока просвета на връзките управляващи- общество “.

Проф. Дуранкев е безапелационен, че наложеният политически артикул на цинизъм в годините на прехода би трябвало да слезе от сцената, а на преходът е извънредно време да се постави точка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР