Идната година за сектора на културата ще бъдат отделени близо

...
Идната година за сектора на културата ще бъдат отделени близо
Коментари Харесай

Отпускат 250 млн. лв. за култура с Бюджет 2021

Идната година за бранша на културата ще бъдат отделени близо 250 милиона лв., сподели министърът на културата Боил Банов пред Българска национална телевизия.

Увеличението е с 28 милиона лв.. Очакват се и още 25 милиона лв. до края на годината.

" Достатъчно, когато приказваме за просвета, в никакъв случай няма. Но са сериозна инвестиция в резистентност и в тези сложни времена ", сподели министърът.

Според него страната сега се оправя не просто добре, а чудесно с рецесията. По негово мнение страната ни се управлява извънредно сполучливо в тези тежки времена. Премиерът Борисов е упълномощил на Банов пробно и напълно гратис на всички културни събития в страната да се вършат антигенни проби, с цел да има успокоение у хората. В момента се създава механизма, с цел да стартира да се случва това.

Въобще не може да се беседва за политики на затваряне на просвета, безапелационен беше министърът.

" Няма да има такова нещо. То не е належащо. Необходима е дисциплинираност, належащо е познание. Най-защитени в страната са културните пространства. "

Банов съобщи, че персонално потегля на инспекции в цялата страна, с цел да се увери, че хората могат умерено да използват просвета.

Близо 250 милиона лв. са отделени от бюджета за следващата година за просвета. Инвестирано е доста съществено в хората, нарастването на приходите е 10%. Осигурени са над 6,3 млн. лв. във фонд " Култура ", с който тази година бяха подкрепени свободните актьори.

Продължава работата по основни политики. Добавени са средства за археология и запазване на културното завещание. Очаква се през идната седмица да мине нов закон за възстановяване на киното, кинопроизводството и киноразпространението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР