Идеята за референдумите като висш израз на пряката воля на

...
Идеята за референдумите като висш израз на пряката воля на
Коментари Харесай

РЕФЕР END УМ - Анализи и Коментари

Идеята за референдумите като върховен израз на директната воля на народа, колкото и остаряла да е тя, и до през днешния ден се счита за прогресивна, демократична форма на най-чиста народна власт.

Швейцарците възприемат като част от националната си еднаквост традициите в организирането и провеждането на референдуми, с които вземат решение разнообразни всъщност въпроси. Сочени са като образец за директна народна власт и мотив при по по-широко потребление на референдумите, само че се не помнят изискванията, разпоредбите и грамотността за осъществяване на допитванията в алпийската страна.

Качеството на една концепция постоянно зависи от нейното реализиране, използване и краен резултат, а дяволът, изключително в правото, постоянно се крие в детайлите.

И тъкмо тук оръжието на демокрацията, наречено референдум, може ловко да бъде забито в гърба ѝ, видимо узаконявайки надалеч не толкоз демократични цели или използвано напряко за налагането на тирания или непозната окупация.

Раждането на Фюрера

На 19 август 1934 година, седемнадесет дни след гибелта на президента Паул декор Хинденбург, в нацистка Германия се организира референдум за сливането на постовете канцлер и президент и се образува новият пост - фюрер. Референдумът се готви от месеци преди този момент с ясното схващане за концентрацията на власт и легитимация на съответния човек, който ще я придобие.

Допитването минава с доста принуждение, закани и изборни измами и 89,9% от германците избират новия си водач - Фюрерът на Германия - Адолф Хитлер.

И до през днешния ден в Германия не се организират референдуми на федерално равнище, точно поради това тежко завещание.

Заграбването

Докато Вермахтът напредва към Париж през 1940 година, надълбоко в тила му Сталин се заема с осъществяването на своя проект за придобиването на Прибалтийските страни.

В Литва, Латвия и Естония след официално подписани съглашения за взаимопомощ със Съюз на съветските социалистически републики идват стотици хиляди руски бойци.

Седмици по-късно, под дулата на руските танкове, се организират псевдореферендуми, които приключват с провъзгласяването на трите балтийски страни за " руски републики ". Официално " молят " Москва да ги одобри в състава на Съюз на съветските социалистически републики и тя " великодушно " се съгласява, а анексията е маскирана като “присъединяване ”. И не стопира до тук.

Сценарият е още един от Путин в наши дни в Крим през 2014 година и през предходната година с нескопосано проведените под опасност “референдуми ” за “присъединяване ” на единствено отчасти окупирани територии на Украйна към Руската федерация. Към момента даже съветските управляващи не са наясно юридически с точните географски граници на страната си.

От чиста и свята република към тирания на пролетариата

След окупацията на България от страна на Съюз на съветските социалистически републики в края на 1944-та година и след края на Втората международна война (ВСВ) се приготвя почвата за предаване на властта в ръцете на марионентно и чинно на Москва държавно управление, само че задачата е конституционна гаранция, че връщане обратно няма да има.

Макар и в нарушаване на закона, Отечественият фронт, доминиран от БРП(к)- предходника на Българска комунистическа партия, подхваща дейности за образуване на референдум за смяна на държавното устройство.

Допитването ловко е образувано по оста “монархия против република ”. Монархията е показана като противовес на добруването на народа, а премахването ѝ - следване на заветите на Левски и Раковски.

Независимо от противозаконното привикване на референдума и упреците за съществуващи фалшификации, при над 90% изборна интензивност - над 95% от българите гласоподават за република, очевидно обединени от вълнуващата вероятност за смяна.

Дори опозицията е удовлетворена от резултата, а Никола Петков наивно декларира: “От през вчерашния ден българската република влезе с гордо чело в историята, тъй като България стана република по волята на целия български народ ”. Говори за чиста и свята република, правда, независимост и национална истина, за свободен щемпел и липса на цензура, за цялостна икономическа и политическа независимост.

Нищо от това не се случва

БРП(к) дават обещание преди референдума, че България няма да стане руска, а национална република. Доминираното от Отечествения фронт и комунистите Велико национално заседание обаче стартира изработването на конституция точно по руски модел.

Избраният след референдума за краткотраен ръководител на страната Васил Коларов заповядва Никола Петков да бъде отхвърлен от Великото национално заседание, задържан е и наказан на гибел.

Две години по-късно, след срещата на Сталин с Георги Димитров, Трайчо Костов и Вълко Червенков в Москва, на V-ия конгрес на БРП(к), прокламираната “народна народна власт ” се трансформира в “диктатура на пролетариата ”.

Започнал с референдум процесът продължава с построяването на еднопартийна държавна система и определяне в България на зависещ на Кремъл комунистически режим за близо половин век.

Глобалният свят в цифровата ера

Най-яркият образец в наши дни за осъществяване на референдум с извънреден политически резултат е така наречен Brexit, повлиял освен ориста на Англия, само че и на целия Европейски съюз, който тя напуща.

Акт, който отлично обрисува опциите за планувана, методично изпълнена и информационно обезпечена акция, освен това извършена в една от най-старите и работещи демокрации в днешния свят, довела до противоречив още първоначално резултат, който към този момент от ден на ден кумулира отрицателните последствия от прокараното посредством референдума решение за овакантяване.

“Осемдесет милиона турци ще емигрират във Англия ” е едно от посланията на отцепниците, твърдящи, че цялото население на една страна ще се пресели при тях.

“Големият английски обир Brexit: по какъв начин нашата народна власт беше отвлечена ”

Заглавието на проверяващ материал на английското издание The Gardian от 2017 година е красноречиво. Авторката Карол Кадуладр доста тъкмо разказва положението в днешния световен свят и силите, които могат да въздействат на националните процеси даже на най-старите демокрации: “Брекзит и Тръмп са преплетени. Връзките на администрацията на Тръмп с Русия и Англия са преплетени. И Cambridge Analytica е една точка на фокус, през която можем да забележим всички тези взаимоотношения в деяние “

Иницииран и извършен при развихрила се огромна акция учредена на популизъм и открити операции, референдумът за напускането на Европейския съюз от страна на Англия бе изопачен от последвалите разкрития за нерегламентирани действия при агитиране на гласоподавателите.

Установи се, че подкрепящите напускането на Европейски Съюз - LEAVE.EU и UKIP са заплатили характерни услуги на компания Cambridge Analytica. Притежавана от американския милиардер и последовател на Тръмп Робърт Мърсър, компанията събира и дава поведенчески данни на консуматори във Facebook. Таргетирането им за всеобща персонализирана акция на практика обръща вота в интерес на Brexit.

„ Профилирането на данни на гласоподавателите на референдума беше направено на най-усъвършенстваното равнище до момента “ - декларира английския политик Колинс пред Politico. „ Това е огромно безпокойствие, би трябвало да приемем незабавно законодателство, което да наложи бистрота в политическите акции. “

Според изданието The Economist към момента е рано да се оценят дълготрайните резултати от Brexit, само че доказателствата до момента демонстрират, че излизането на Англия от Европейски Съюз е навредило на стопанската система - страната е изгубила 11% от вложенията и 6 % от Брутният вътрешен продукт, повишили са се разноските за живот, а визовите рестрикции в действителност водят до негативни последствия на пазара на труда.

Британското издание Euronews в публикацията си “Brexit направи Англия по-малко конкурентоспособна и ще направи служащите по-бедни през идващото десетилетие ” показва отчета на Resolution Foundation и London School of Economics (LSE) със съответните песимистични заключения, а в различен брой разгласява изследване, сочещо че Brexit губи своята известност като към този момент 57% от британците дефинират излизането от Европейския съюз като неточност.

Да не е нуклеарна физика…

Парадоксално е, че първият български народен референдум след 1989-та е иницииран от Българска социалистическа партия, на която болшинството гласоподаватели са хора от третата възраст, а тематиката - бъдещето на нуклеарната енергетика, съответно с създаване на АЕЦ " Белене ".

Технологии, нуклеарно гориво, неговото предпазване, вложения, възвращаемост, сеизмична сигурност, отбрана на околната среда, енергийна диверсификация, геополитическа ориентировка и още ред елементи са част от материята, по която представителите на хората над 60-годишна възраст предизвикват всенародно допитване. Основният им мотив е ниската цена на тока, а задачата - пробутване на следващия енергиен корупционен съветски план с потвърдена следствие икономическа неефективност, голям капацитет за нуклеарна повреда и енергийно иго към Кремъл.

Референдумът за благополучие не реализира формалната си цел. Опитът обаче демонстрира силата на сходен инструмент в ръцете на популистите, даже и единствено като политическо оръжие за реализиране на информационни цели, посредством осъществената акция, медийно внимание и директен контакт с гласоподавателите по места.

Историята на политическа партия " ИТН ” потегля точно от организацията на подписка за осъществяване на референдум.

Да бориш статуквото посредством неговото бетониране  се оказа моделът, който Слави и сценаристите му предложиха на българския гласоподавател.

Предложени бяха няколко популистки въпроса, като този за партийните дотации, няколко противоконституционни, които следствие отпаднаха и пакет механизми за изборна система, които съгласно анализаторите и опита в други страни щяха да доведат до едно - стабилно инсталиране в ръководството единствено на две големи, добре финансирани и към този момент разполагащи с действителна власт партии.

Към оня миг, в случай че измененията бяха минали, единствено ГЕРБ и Българска социалистическа партия щяха да са доминанти без никакъв късмет за пробив от страна на по-малки, самостоятелни, некорумпирани политически субекти или обособени играчи с инициативни комитети.

Сложната технология на изборите, лимитираните благоприятни условия за пропаганда и всъщност невъзможността, нежеланието или просто неумението да се влезе всъщност в сходни тематики от страна на болшинството гласоподаватели, не им разрешиха да осъзнаят, че предлагайки им протест против статуквото - в действителност им пробутват статукво по-стабилно и продължително отвсякога.

За благополучие и този референдум не мина заради непълен брой гласове, само че сценаристите се появиха на сцената. Слави потвърди, че има капацитет за поръчков състезател на задкулисието. Бе зачената партията “Има подобен народ ” (ИТН), станала скоро първа политическа мощ и " взривила " два Народното събрание и едно настоящо държавно управление.

Референдуми на кг

Дадените нагоре исторически и от нашето съвремие образци демонстрират цялостната неплатежоспособност на термина “референдум ”, когато зад него не стои точно работеща народна власт, действителен правов ред и условия за пълноценно демонстрирана свободна воля на жителите.

Нещо повече - осъществената свободна воля на жителите не е задоволителна, с цел да дефинира обективен резултат и действителна изгода от извършените допитвания, постоянно прикриващи същинските цели на основателите. Жизнено нужна е здрава обществена среда, която да подсигурява дебата и положителните планове на страните.

България заема 112-та позиция по независимост на словото, а диагнозата на обществена ни среда е тъкмо дефинирана от “Центъра за проучване на демокрацията ”:

“Сред аргументите, улесняващи проникването и разпространението на дезинформация в България, които съветската власт укрепва със своите дейности, са неефективните регулаторни и контролни институции, скритото или нелегитимно финансиране на медии и " сътрудници на въздействие ", намаляващите равнища на медийна независимост, ниска медийна просветеност, индиферентност на софтуерните платформи и европейските институции, ниски журналистически стандарти, необятно публикувана поддръжка за тайни теории измежду популацията и не на последно място – потреблението на обществените медии като главен източник на вести. ”

В тези условия и в положение на следващата политическа рецесия основана под напън на оповестения за терористичен съветски режим, проявяващ извънредно мощно въздействие у нас, по едно и също време стартираха две начинания за осъществяване на референдуми.

Първата е инициираният от “Възраждане ” така наречен “Референдум против еврото ” с ясното схващане, че не може да бъде сбъднат.
" Еврото е част от нашия контракт за присъединение към Европейски Съюз, който е утвърден със закон. Този период е изтърван с 15 години ", споделя за Българска национална телевизия Юлиана Николова, шеф на Европейския институт.

Паралелно партията на Слави Има Такъв Народ пък инициира различен противоконституционен план с концепцията за въвеждане на президентска република, трансформирала се след добавка от водещия им правист Ива Митева ден по-късно в (полу)президентска и с транспарантната цел за прескачане на изборната бариерата за Народно събрание.

Общото сред тях е явно - с изключение на дългата ръка на Кремъл и извънредно популистката им основа се търси информационен резултат без значение от крайния резултат, само че в къс избирателен небосвод.

Но се цели и друго

Дори и най-екзотичната концепция, каквато е все още президентска република или излизане от Европейски Съюз, налагана по подобен масиран метод, в точния миг на генерирана съзнателно заплаха може да бъде превърната в избавителен пояс, който гласоподавателите ще сграбчен непринудено без да се усетят по какъв начин ще им го надянат през ръцете, с цел да не могат повече да мръднат.

Очевидно залисани от началото на следващата предизборна акция обаче демократичните сили у нас подценяват обстановката и не вземат съответните контрамерки за информационно противопоставяне. И тази бездейност може да ни коства скъпо.

Трябва доста ясно да си дадем сметка за голямата заплаха сходни начинания да окажат директно върху персоналния ни живот, държавното устройство и към този момент направените цивилизационни избори.

Изключително значимо е да оценим вредите, които нанасят и на демократичния развой, на самата концепция за директна народна власт и присъединяване на жителите в ръководството, за които от години се води битка и се поставят старания за одобряване.

Чиста като блян, само че опорочена като прилагане идея.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР