Идеята за био ферма Розино се заражда през 2011 г.,

...
Идеята за био ферма Розино се заражда през 2011 г.,
Коментари Харесай

Биоферма Розино: кисело мляко и сладолед от Розовата долина

Идеята за био плантация " Розино " се заражда през 2011 година, когато са закупени и първите парцели С крави от Дания и биволи от България фермата разполага към този момент със 160 животни Био фермата разполага с първата в страната био мобилна касапница
Ако една крава живее, пасе и дава мляко в България, само че не е родом от тук, може ли да прави българско кисело мляко? Краткият отговор на този виц е - да, само че е занимателно човек да си размишлява над него, изключително в случай че гледа крави от чужбина. В случая става въпрос за датските " Джерсей " крави на биоферма " Розино ", от чието мляко се създават краве мляко, кисело мляко, бурата, моцарела, сирене, както и най-популярните ѝ артикули - сладоледи и биоджелато, които се появиха в интернационалните ранглисти като топ 20 места за сладолед в Европа и топ 50 в света. Фермата е на същите притежатели, които държат лифта в Сопот и Gelato&Latte в София и Сопот.

Тъй като " Българско кисело мляко " е предпазено название за генезис неотдавна, а в самата документи не се загатва каква националност би трябвало да имат кравите, " Розино " за момента не прави българско кисело мляко. Каквото и да прави обаче, то е вкусно и е био - за второто има ясно систематизиране на пасището, фуража и доенето, а за първото прави работа и небцето.
Реклама 3 в 1
Биоферма " Розино " е част от една троица от бизнеси, които включват Gelato&Latte и " Лифт Сопот ". Управител и притежател на първите два е Албина Ясинская посредством нейната компания ЛГЛ1, която отбелязва доходи 2.53 млн. лева и облага 362 хиляди лева за 2022 година, а заетите са 31. Tретата е благосъстоятелност на Хаваж Митюнин, който през последните двадесет години сполучливо трансформира " Лифт Сопот " в туристическа дестинация както за елементарния човек, по този начин и за хора, търсещи рискови прекарвания.

Първите стъпки в основаването на биофермата се подхващат преди повече от десетина години - през 2011 година, когато посредством българското сдружение на Митюнин " Център район груп " стартират да се купуват земи в района на с. Розино.

" Идеята за фермата идва от желанието за здравословен метод на живот и здравословно хранене посредством потребление на храни, които са богати на витамини и минерали. За нас от огромно значение беше, че каквото произведем, би трябвало да е от това високо качество, да е био, да е естествено и здравословно. Първо трябваше да се сътвори земеделско стопанство и чак откакто имахме задоволително купени пасища и ливади, които да се обработят, с цел да се биосертифицират, и чак тогава към този момент можеше да пристъпим към пазаруване на животните ", разяснява Маринела Стоянова, представител на биоферма " Розино " и шеф на " Лифт Сопот ".
От неродено теле мляко
Животните, които биват купени, са от породата " Джерсей " от Дания от особено определена за задачата плантация. Началното стадо съставлява тридесет заплодени крави и един бик, а след към този момент към 10 години броят на кравите е към 100. Впоследствие се взима решението и за развъждане на различен тип млекодайни животни, които да са с българско родословие. " Спряхме се на биволите от породата " Мурра ", тъй като като масленост на млякото и полза за организма се доближават доста до " Джерсей " кравите. Започнахме гладко и в този момент имаме към шестдесет бивола ", споделя Стоянова.
Реклама
Създаването на една една чисто нова плантация в България от нищото надалеч не е било елементарно съгласно шефката на " Лифт Сопот ", която споделя, че провокации са няколко. Първото от тях е дългият и комплициран административен развой по уедряване на многото дребни имоти земеделска земя.

" Има разлики сред законодателството в България и други страни в Европейски Съюз. Една от тях беше обвързвана с бременността на кравите. В България една крава може да се оплоди единствено след 24-ия месец, само че в Дания да вземем за пример това може да се прави по-рано. Понеже ние бяхме купили заплодени крави, които още не бяха навършили 24 месеца, когато след това започнаха да се раждат телетата, се получи една патова обстановка, в която не можехме да записваме, че едно теле се е родило от дадена крава, тъй като самата система не го разрешава. Тук административната тежест е доста по-висока ", разяснява Стоянова.

С към този момент към 160 животни под тяхната грижа от биофермата не плануват да разрастват своето стадо в близкото бъдеще. Това се дължи значително и на утежняването на климатичните условия като намаляването на водните запаси, а и световни рецесии като тази за фуражите и електричеството през последните години.
Хранителна еволюция
Като възпитаничка на Аграрния университет в Пловдив, подготвена в Австрия и сертифициран учител в Carpigiani Gelato University, който е единственият университет за занаятчийски сладолед в света, Ясинская взема решение да направи идната стъпка в развиването на фермата през 2017 година Тогава се отваря първото заведение Gelato&Latte на " Лифт Сопот ", което предлага създадения биосладолед и джелато. То е бърз шлагер и стартира да бъде една от прилагателните сили за туристическия обект. Следват и две нови местоположения в София.
Първият обект на Gelato&Latte дава началото на една разрастваща се верига Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР