И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете.

...
И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете.
Коментари Харесай

Бедствено положение и в Добричко заради чумата по свинете

И в Добричко оповестиха бедствено състояние поради чумата по свинете. До 5 август стопаните там би трябвало да заколят домашните си свине. В региона към този момент няма огнище на чума и месото може да остане за консумация.

Властите в Русенско също остават на крайник поради болестта. В свинекомпелксите в Николово и Бръшлен евтаназията е в ход. Обмисля се тактика за последната инфектирана свинеферма – тази в Голямо Враново.

Мерките изискват животните в свинефермата в Голямо Враново да бъдат умъртвени. Решението на комисията е процедурата да стартира в понеделник. По-рано през днешния ден управлението на свинекомплекса разгласи, че няма да прибързват. Убедени са, че могат да преборят заболяването и ще упорстват пред институциите за това.
Пътят на африканската чума: Диви свине са пробили телената ограда с Румъния В северната ни съседка има 1600 огнища на болестта, като за последната година са евтаназирни 370 хил животни
От свинекомплекса са наясно с ограниченията, които неотложно би трябвало да бъдат взети, само че към този момент отхвърлят. Ръководството твърди, че може да се оправи със болестта без да се унищожават здравите животни.

" Имало е в другите страни опит да не се унищожават всички животни, тъй като ние все още нямаме болно животно. Положителните проби бяха в действителност доказателство, че вирусът е влезнал... нашият свинекомплекс е по този начин ситуиран, че може да се оправим, най-малко аз по този начин си мисля.

Естествено, че това беше, тъй като е усложнение и за други хора, освен за нас. Нашият екип ще бъде впрегнат в работа 24 часа в денонощието, с цел да може да се справи”, изясни доктор Миленка Димитрова, изпълнителен шеф на свинекомплекса в Голямо Враново.

В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. Днес се загробва в землището на Ряхово. Местните са обезпокоени.

Инспектори на Българската организация по сигурност на храните ще ревизират сигналите за загробване на живи свине край село Сливо поле.
Инспектори на БАБХ ревизират дали се загробват живи свине край село Сливо поле Вчера в Новините на bTV показахме, че условията за сигурност не се съблюдават
" Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи изследване. Ние познаваме добре разпоредбите за хуманно умъртвяване на животните и безвредно неутрализиране на труповете ", сподели доктор Александра Митева.

По данни на спешния щаб една трета от животните в Николово и Бръшлен към този момент са умъртвени.
Чумата по свинете: Заседава спешният щаб в Русенско В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава
А на следващия ден локалната власт кани медиите на демонстративно загробване. За задачата екипите сами би трябвало да си подсигурят гащеризони и гумени ботуши, защото ще минават през стерилизация.

По отношение на единствената незасегната от болестта свинеферма в Русенско, в село Юделник – резултатите от последните проби там са негативни.

Агенцията по сигурност на храните прави инспекции и на граничните пунктове поради болестта с африканска чума по свинете. Експертите от организацията бяха на " Калотина ".

За денонощие през пункта са минали 14 000 транспортни средства и са обработени документите на повече от 47 хиляди души. Опашките бяха и на входа, и на изхода от Сърбия.
Интензивен трафик на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, „ Маказа “ и „ Капитан Андреево “ На българо-сръбската граница има забавено прекосяване, както на вход, по този начин и на излаз от страната
Днес трафикът беше претрупан и на граничните пунктове с Гърция, Турция и Румъния.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР