И тази зима Столичната община стартира кампания за подмяна на

...
И тази зима Столичната община стартира кампания за подмяна на
Коментари Харесай

Столична община ще осигури подмяната на отоплителните тела на 20 000 домакинства

И тази зима Столичната община започва акция за замяна на остарели печки. Наред с това стартира и монтирането на филтри на комините в къщите, които се отопляват на дърва и въглища. Всичко това е част от програмата за оправяме с мръсния въздух и превишаването на допустимите стойности на фини прахови частици във въздуха.

За акцентите от програмата на Столична община в битката с мръсния въздух разговаряхме със зам.-кмета по екология Йоана Христова.

Започна едно от главните пера, по които Столична община ще се бори с мръсния въздух - подмяната на остарели печки.
Йоана Христов: В Столична община, откакто направихме следващата стратегия за качеството на атмосферния въздух и прилежащите към нея разбори, стана ясно, че над 50% е приносът от превоз, само че над 40% е приносът от отоплението на твърдо битово гориво.
Поставен е фокус върху замяна на отоплителните тела на семействата. Проучване от предходната година демонстрира, че над 55 000 са семействата на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища. Кметът е съумял да подсигурява подмяната на отоплителните тела на 20 000 семейства.
Йоана Христов: В момента на уеб страницата на Столична община е качена процедурата, която ще бъде прилагана. Тя е за запознаване на жителите, за съвещания. Предстои да стартираме от идната година с първите 140 семейства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР