И руският, и украинският трябва да присъстват в Запорожка и

...
И руският, и украинският трябва да присъстват в Запорожка и
Коментари Харесай

Русия гласува за два официални езика в Запорожие и Херсон

И съветският, и украинският би трябвало да участват в Запорожка и Херсонска област като държавни езици, споделя Алексей Чепа, първи заместник-председател на комисията по интернационалните връзки на Държавната дума. Той показа мнението си пред Лента.ру.

„ Спомнете си по какъв начин беше в Крим, когато се пробваха да отстранен съветския език и да създадат украинския единствен език. Когато 96-97 % от популацията говореше съветски и украинският език беше безусловно мръсен. И даже кримските татари говореха своя личен, татарски език единствено между тях и по този начин всички говореха на пазарите, в рейсовете, на всички места на съветски “, напомни депутатът. В Крим беше взето вярното решение съветският и украинският език да бъдат еквивалентни, а кримскотатарският - третият държавен език, означи Чепа, защото никога не би трябвало да се позволява националните малцинства, в това число кримските татари, да не помнят родния си език.



„ Сега същото се случва в Запорожие и Херсонска област. Там евентуално повече хора приказват украински, повече в сравнение с в Донецк и Луганск. Но е безусловно вярно да се създадат два държавни езика: съветски и украински. Да се ​​установи кой от тях е по-голям, мисля, че не е наложително. Два държавни езика и това е. И в учебните заведения би трябвало да се преподава украински език “, показа депутатът.

По-рано ръководителят на придвижването " Ние сме с Русия " Володимир Рогов съобщи, че украинският език в Запорожка област ще остане формален. „ Това решение към момента следва да бъде взето, само че евентуално ще следваме пътя на Крим, украинският език ще си остане, никой няма да го забрани “, сподели той.

Източник: Лента.ру
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР