И няма край, и няма край на шир и длъж…“

...
И няма край, и няма край на шир и длъж…“
Коментари Харесай

БДЖ американизира дизелови локомотиви

" И няма край, и няма завършек на простор и длъж… “ Така се пееше в една известна преди десетилетия ария. А машинисти допълват: „ … простотията в БДЖ! “. Вероятно са прави, в случай че се гледа обективно на обстоятелствата в компанията. Защото с изключение на няколкото хубави неща, които започнаха да стават в „ БДЖ – Пътнически транспорти “, през последните 2-3 години се случиха и се случват и толкоз неприятни. 

От половин година БДЖ-ПП организира огромна компания за отбелязване на 100-годишния празник от началото на построяването на теснолинейката Септември – Добринище. То не бяха атракционни пътувания, рекламен трен с вагони, нашарени с логото на „ Пиринско питие “, издаване на книга и така нататък

Прекрасно. Теснолинейката Септември – Добринище заслужава внимание. Първо – като достижение на българската инженерно-техническа мисъл и железопътно строителство. Второ – като атракция заради красивите и значими естествени и исторически забележителности, край които минава. И трето – като единствената останала настояща теснолинейка у нас. Предпоследният теснолинеен стоманен път сред Червен бряг и Оряхово беше закрит през 2002 година, а релсите му - демонтирани и продадени за скрап.

С взор към вековния празник на 3 септември 2017 година на изоставената жп спирка Цепина беше открит „ Дом музей на теснолинейката “, откъдето човек излиза с възроденото възприятие на национална горделивост. И тук незабавно поражда първият въпрос. Защо, откакто е знаело за идната годишнина, управлението на БДЖ не направи нищо за възобновяване и на преносимия състав, който обслужва теснолинейката? Защо навреме не организира публични поръчки за доставка на нови локомотиви и вагони за нея или най-малко за ремонт на старите? Защото да честваш празник на една жп линия, като предоставяш отвратителна услуга с неподдържани вагони и локомотиви, си е чиста проба насмешка освен с клиентите, само че и с паметта на нейните основатели!

Чак

година преди началото на честванията

управлението на БДЖ-ПП се сети да разгласи социална поръчка за ремонт на два от дизеловите локомотиви, Серия 77, обслужващи трасето Септември – Добринище. След четири месеца – на 24 септември 2020 година, беше подписан договорът с определения реализатор – русенската компания „ Експрес сервиз “ ООД, известна като единственият български производител на локомотиви, лична разработка, които се изнасят за високоразвити жп страни като Германия, Китай и други

Стойността на контракта от 4.022 млн. лв. без Данък добавена стойност включва с изключение на модернизацията на двата локомотива и образованието на 5 машинисти и 5 инженери за тях. Срокът за осъществяване на договора е 27 месеца, с два месеца гратисен интервал, през които изпълнителят би трябвало да вземе локомотивите от Локомотивно хранилище, гр. Септември, и да ги достави в завода си в Русе. Модернизацията включва замяната на старите им румънски дизелови мотори с нови, които да са с мощ над 820 кВт (1100 к.с.). Изисква се също замяна на цялата електрическа апаратура, на осветлението с LED, монтиране на климатици, камери, подмяна на контролните уреди и прочие

След голям брой премеждия

„ Експрес сервиз “ съумя да достави първия от двата локомотива в завода си в Русе през декември 2020 година и от този момент интензивно работи по него. При първото ми посещаване там открих, че от предадения от БДЖ-ПП локомотив е останала единствено рамата. Всичко останало беше свалено и изхвърлено отвън халето на предприятието. По случайност присъствах и при разтоварването на новите дизелови мотора – американски „ Катерпилар “.

„ Поръчахме моторите „ Катерпилар “ незабавно откакто подписахме контракта с БДЖ-ПП – в края на септември  предходната година – изясни Цветелин Колев, зам.-управител на „ Експрес сервиз “. - Двигателите са финален модел, с най-високата екологична норма - EU Stage V. Мощността им е 1200 к.с., а разходът на гориво на луфт - 3 литра/час. За съпоставяне – разходът на старите мотори е бил към 20 литра/час. Освен това моторите „ Катерпилар “ са оборудвани с най-съвременни катализатори, с помощта на които от изпускателните тръби ще излиза единствено пара и няма да се замърсява планината със сажди. Практически ние произвеждаме чисто нов локомотив, който сме проектирали тук по най-съвременните условия. От остарелия остана единствено рамата и аз се нервирам, че не сменихме и нея, защото се оказа крива.

Всичко вършим отначало.

При това ние си произвеждаме съвсем всичко – като се стартира от охладителния блок за мотора и се стигне до редукторите и осите. Всичко е чисто ново – кабина, шкафове за акумулатори... Дори заменяме стоманените въздухопроводи с медни, с цел да се понижи корозията. А всичко свалено от остарелия локомотив отиде за претопяване в „ Стомана “, Перник “, посочи Колев.

Към 14 октомври 2021г. модернизацията на локомотива е към 75% приключена. Единственият проблем, който стои пред завода, е забавянето с към този момент над три месеца на доставките на електронни блокове от Съединени американски щати, което пречи на монтирането на системата за отдалечена диагностика. Чрез нея параметрите на работа на машината ще могат да бъдат следени в действително време в координационния център на БДЖ-ПП, който евентуално ще бъде в Локомотивното хранилище в гр. Септември.

Първият осъвременен или по-точно чисто нов локомотив за линията Септември – Добринище ще бъде предаден на " БДЖ-Пътнически транспорти " до края на зимата. И до момента в който работата по него върви управлението на жп компанията

извърши следващата нелепост:

продаде за скрап останалите два теснолинейни локомотива, Серия 77 – същите като този, който се обновяват в Русе. Тя разполагаше с 4 такива локомотива, създадени в Румъния и доставени у нас през 1988 година. Всъщност закупени са били 10, само че в средата на 90-те години 5 от тях са продадени в Аржентина, а през 2004-та един е бракуван. Сега, вместо да изчакат да се види какъв ще е резултатът от модернизацията, шефовете на БДЖ-ПП продадоха останалите две машини за скрап, на цени приблизително по 8 хиляди лв. всяка. И то в случай, че прелестно знаят, че цените на един нов локомотив са към и над два пъти по-високи в сравнение с осъвременен.

Но, въпреки това, за какво да си правиш сметката, откакто управляваш държавно сдружение, на което 80% от приходите идват непосредствено от страната под формата на дотация?!

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР