И на третия ден от първото заседание на парламента депутатите

...
И на третия ден от първото заседание на парламента депутатите
Коментари Харесай

Пак пропадна изборът на председател на парламента

И на третия ден от първото съвещание на Народното събрание депутатите не съумяха да изберат собствен ръководител. Временният ръководител Вежди Рашидов даде 30 мин. отмора и свика председателски съвет.

Кандидатите Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, Цвета Рангелова от " Възраждане " и Йордан Цонев от Движение за права и свободи не събраха нужната поддръжка, с цел да оглавят Народното събрание.

В зала не се записаха депутатите от " Български напредък ",
означи Българска национална телевизия.

При гласуването Йордан Цонев получи поддръжка на 103 депутати, срещу - 100, въздържали се - 23.

" За " кандидатурата на Кристиан Вигенин гласоподаваха 73 депутати, срещу - 108, а 45 се въздържаха.

Цвета Рангелова получи утвърждение от 27 депутати, 95 гласоподаваха срещу, а 94 се въздържаха.

При балотажа сред Йордан Цонев и Кристиан Вигенин гласувете бяха разпределени по този начин:

Йордан Цонев - За - 103, срещу - 101, въздържали се - 22.

Кристиан Вигенин - За - 75, срещу - 125, въздържали се - 25.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи издигна още веднъж кандидатурата на Йордан Цонев. " Възраждане " издигна кандидатурата на Цвета Рангелова, а " Българска социалистическа партия за България " предложи Кристиан Вигенин.

От трибуната Вигенин разяснява:

" Предизвикваме насмешки, Народното събрание е напът да се обезсмисли изцяло. Хората ни ненавиждат и скоро ще стартират да ни презират, тъй като не можем да решаваме проблемите ".

По думите му Народното събрание би трябвало да проработи. Според Кристиан Вигенин някои от политическите групи избират да няма парламент и да се тръгне непосредствено към избори. " Дали можем да лишим България от милиардите по Плана за възобновяване и резистентност, да лишим българските жители да приемем съответен бюджет на страната ", сподели Вигенин.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи сподели, че няма терзания от това от кое място би пристигнала поддръжка за него. Приех номинацията за ръководител на Народно събрание, тъй като концепцията на парламентарната група на Движение за права и свободи беше в условия на доста остра борба сред първите 2 сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процеса.

Припомняме, че при откриването на новото Народно събрание
бяха издигнати пет номинации за парламентарен началник -
Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от „ Продължаваме Промяната ”, Петър Петров от „ Възраждане ”, Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

След няколко несполучливи опита в сряда да бъде определен ръководител на Народното събрание, от „ Продължаваме Промяната ” отдръпнаха кандидатурата на Минчев. По-късно същото направиха и от ГЕРБ-СДС и „ Възраждане ”, заключи " Нова телевизия ".

В търсене на консенсус, от ГЕРБ-СДС предложиха позицията да заеме най-възрастният народен представител - Вежди Рашидов. Идеята прегърнаха и от Българска социалистическа партия. В края на пленарния ден обаче самият Рашидов разгласи, че отдръпва номинацията си.

Със серия от срещи и председателски препоръки депутатите се пробваха да разрешат създалата се спешна обстановка за избора на ръководител на Народно събрание. Стигна се и до предложение за лидерски съвет, само че и той беше провален.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР