И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи
Коментари Харесай

Прокуратурата, ДАНС и МВР създават междуведомствено звено във връзка с изборите

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) Пламен Тончев подписаха взаимна заповед за основаване на Национално междуведомствено звено по отношение на изборите за Европейски парламент и за 50-о Народно заседание. Това оповестиха от прокуратурата.

Със заповедта се регламентират дейностите на институциите за гарантиране на политическите права на жителите и обезпечаване на бърза и съответна реакция за противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборите.

С документа се основава Национално междуведомствено звено, което се управлява от Елена Каракашева, заместител основен прокурор. В звеното вземат участие прокурори от Върховната прокуратура, и.ф. основен секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Димитър Кангалджиев, шефът на Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) - Министерство на вътрешните работи – основен комисар Атанас Илков, заместител ръководител на ДАНС и други

Целта на основаното звено е да координира активността на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС за дейно взаимоотношение на институциите от деня на разкриване на предизборната акция, в самия избирателен ден и ще завърши работата си до 30 дни след формалното оповестяване от Централната изборна комисия (ЦИК) на окончателните резултати от изборите.

Звеното ще обменя информация с ЦИК, с регионалните междуведомствени звена в страната и ще прави разбор и резюме на получените данни.

Подобно звено бе основано и за локалните избори.

През ноември стана ясно, че в прокуратурата са постъпили 3393 сигнала по отношение на извършените локални избори. Броят им е с 52% повече спрямо тези получени при предходните локални избори през 2019 година, когато сигналите са били 1774. Това заяви тогавашният заместник-главният прокурор Мария Павлова. Тя означи, че има растеж и при формираните досъдебни производства, като досега те са 231, а към 2019 година са били 136. Павлова добави, че и все още не престават да постъпват сигнали и да се образуват следствия.

През април Министерство на вътрешните работи регистрира, че близо два пъти е повишен броят на формираните досъдебни производства, свързани с локалните избори през 2023 година, спрямо вота през 2019 година

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР