В България няма регистър на хората, които страдат то възпалителни

...
В България няма регистър на хората, които страдат то възпалителни
Коментари Харесай

Няма регистър на хората, които страдат от възпалителни чревни заболявания у нас

В България няма указател на хората, които страдат то възпалителни чревни болести. Едно от тях - заболяването на Крон, визира най-вече хора от 15 до 35-годишна възраст. Тя се открива мъчно, а множеството хора търсят лекарска помощ, едвам когато положението им се утежни.

Проблемите със стомаха на Даяна се появяват преди 10 години

" В началото беше единствено диария. Не й обърнах внимание, тъй като не беше нещо трагично, само че продължи месеци - след това станаха години. Постепенно започнаха болки, гадене, липса на вкус, загуба на тегло, хронична отмалялост ", показа Даяна Иванова.

Около 6 години дамата подценява признаците.

" Въпреки, че към този момент усещах, че нещо не е наред. Бях се самодигностицирала със Синдром на раздразненото дебело черво ", изясни още тя.

След чревна зараза, която постанова и престой в болница, Даяна се престрашава да потърси гастроентереолог. Поставянето на диагнозата лишава към 3 години.

" Имаше усложнения поради самото инфектиране, което се беше получило при толкоз години нелекуване. И нямаше по какъв начин да се вземе биопсия от сектора, който е обиден ", сподели Даяна Иванова.

Диагнозата - болест на Крон е сложена преди 2 години.

" Това донесе в действителност решенията и отговорите, на които се надявах. Стигна се до вярно лекуване и съществено възстановяване на качеството ми на живот ". добави Даяна.

Болестта на Крон е хронична. Предава се генетично. Причиняват я недостатъци на имунната система.

" Точно поради това медицината не е измислила какво тъкмо го предизвиква, камо ли да знаем по какъв начин да го лекуваме окончателно ", разяснява доктор Даноела Стоянова - гастроентеролог от ВМА.

Лекарите мъчно слагат диагноза - болест на Крон, тъй като признаците не са характерни.

" Вследствие на доста премеждия на болните тя бива сложена. Много постоянно за жалост при нас не престават да идват пациенти с доста забавена диагноза. Включително и педиатрични пациенти ", изясни още доктор Даноела Стоянова.

В Европа заболяването на Крон към този момент милиони. Предполага се, че у нас болните са към 10 000. По мотив Световния ден за битка с възпалително-чревни болести - 19 май в гастроентерологията на " ИСУЛ " преглеждат гратис за болест на Крон и улцерозен колит до края на месеца.

" Колкото по-рано открием едно такова заболяване, толкоз биха били по-големи изгодите за самия пациент. Ние ще можем да предотврати разнообразни затруднения при този пациент ", сподели доктор Христо Вълков - гастроентеролог от УМБАЛ " Царица Йоанна -ИСУЛ.

И медиците и организацията на пациентите с Крон приканват, хората които имат признаци да не се опасяват да потърсят лекарска помощ.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР