Художникът Ганчо Карабаджаков, който бе заместник-министър на културата при НДСВ,

...
Художникът Ганчо Карабаджаков, който бе заместник-министър на културата при НДСВ,
Коментари Харесай

Отиде си Ганчо Карабаджаков

Художникът Ганчо Карабаджаков, който бе заместник-министър на културата при Национална движение „Симеон Втори", е умрял рано тази заран в регионалната болница във Велико Търново.

" Не е коронавирус. Дал е негативен тест за ковид. Вероятната причина за гибелта му е сърдечно-съдов случай. Той има прекарани два инфаркта ", посочи шефът на болничното заведение доктор Стефан Филев.

" Татко обичаше живота! Татко обичаше изкуството! Татко имаше вдъхновения! Татко беше създател и създател във всичко, до което се докоснеше! ", това написа във Facebook профила на художника едната от дъщерите му.  " Всички вие, които го познавахте и ценяхте, усмихнете се, изпушете по няколко качествени цигари, пийте по чаша безценен алкохол, и благодарете, че сте се докоснали до Татко! "

Карабаджаков е роден на 19 октомври 1951-а в Ямбол. През 1972-а завършва художествената гимназия в град Казанлък, а през 1979-а - Художествената академия " Николай Павлович " в курса на проф. Христо Нейков, компетентност " илюстрация и художествено оформление на книгата ".

От 1981-а участва във всички районни и национални изложения с живопис, работи и в региона на монументалните изкуства. Има над петдесет независими изложения в страната и чужбина.Ганчо Карабаджаков работи в региона на фигуралната живопис. Характерна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, посредством която пресъздава освен битови и еротични сюжети, типични за балканските нации, само че и прелестни древен и исторически подиуми.

Ганчо Карабаджаков ще остане в историята като един от най-хубавите фигурални живописци. Характерна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, посредством която пресъздава освен битови и еротични сюжети, типични за балканските нации, само че и прелестни древен и исторически подиуми.

Освен създател Ганчо Карабаджаков е и дейна социална фигура. През 2001-а е заместник-министър на културата. В интервала 2008 - 2011 година е шеф на художествената изложба " Борис Денев "  във Велико Търново, а от края на същата година е заместител кмет на старопрестолния град.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР