Хрянът често се използва в качеството на пикантна подправка, която

...
Хрянът често се използва в качеството на пикантна подправка, която
Коментари Харесай

Хрянът - подправка и лекарство

Хрянът постоянно се употребява в качеството на пикантна фалшификация, която по вкусови качества е равносилна на горчицата и е в положение да разнообрази разнообразни ястия.

Но хрянът също по този начин е хранителен, а има и лечебни свойства. Хрянът има доста потребни свойства, с помощта на което постоянно се употребява в националната медицина за профилактика на доста болести.

В дребни количества хрянът се употребява за повишение на апетита. В състава му влизат дейни съставни елементи, етерично масло с антисептични свойства и някои витамини.

В недопечен тип хрянът съдържа шестнадесет % въглехидрати, до три процентна азотни субстанции и известно количество мазнини. По наличие на витамин С хрянът превъзхожда лимона.

Хрянът е богат на калий, калций, натрий, сяра, фосфор, желязо и други минерални субстанции. Освен това той съдържа аскорбинова киселина, фитонциди, етерични масла, захар, нишесте, смолисти субстанции и целулоза.

В него има витамини от групата В и РР. В пресните листа на хряна се съдържа доста каротин. Полезните свойства на хряна се резервират и когато той е настърган.

 Ползи от Хрян

Това обаче трае не повече от седмица. Затова хрянът, който се продава настърган в бурканчета, от дълго време е изгубил скъпите си качества, останали са единствено вкусовите.

Хрянът се употребява като мощно възбуждащо средство за храносмилателната система. Той се употребява и за лекуване на инфектиране на пикочните пътища.

Той има мощно диуретично свойство, по тази причина се употребява при цистит, камъни в бъбреците, а също при подагра и ревматизъм. Компреси от свеж хрян са потребни при измръзване, лицева невралгия и ревматизъм на ставите.

Хрян с оцет и глицерин се употребява за лекуване на ангина. Хрянът е противопоказан при възпалителни болести на стомашно-чревния тракт, а също по този начин на бъбреците и черния дроб.

При пигментни петна и лунички е потребно да се натърква лицето с водна настойка от хрян. Той се употребява при инфектиране на белия дроб, бронхит и кашлица.

Хрянът има антибактериални свойства, защото съдържа фитонциди със мощно бактерицидно деяние. Хрянът отделя летливи субстанции – растителни антибиотици, които убиват микробите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР