Хрупащи пуканки, тълпа от бляскави филмови личности и малко по-малко

...
Хрупащи пуканки, тълпа от бляскави филмови личности и малко по-малко
Коментари Харесай

Стачката на холивудските блокбъстъри може да се окаже провал

Хрупащи пуканки, навалица от блестящи кино персони и малко по-малко блестящи публицисти, се събраха в лондонско кино на 13 юли за премиерата на новия филм на Universal Pictures " Опенхаймер ". Докато публиката чакаше звездите от кино лентата - Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън и други да влязат, се появи режисьорът Кристофър Нолан, който ги поздрави и се извини, тъй като актьорският състав се беше прибрал вкъщи, изясни той. " Те се приготвят да се причислят към стачкуващите. " Стачката, оповестена няколко минути по-рано от Американската колегия на филмовите артисти, която съответства с тази на Гилдията на американските писатели и сценаристи, почнала през май, провокира нуклеарен гърмеж в американската развлекателна промишленост. Последиците ще стигнат доста по-далеч: предходната година девет от десетте най-големи боксофис шлагери в международен мащаб бяха създадени в Съединени американски щати, а американските стрийминг услуги към този момент са във всеки дом. Докато звездите се изправят против студиата, огромната развлекателна машина в света спря.

Хрупащи пуканки, навалица от блестящи кино персони и малко по-малко блестящи публицисти, се събраха в лондонско кино на 13 юли за премиерата на новия филм на Universal Pictures " Опенхаймер ". Докато публиката чакаше звездите от кино лентата - Килиън Мърфи, Емили Блънт, Мат Деймън и други да влязат, се появи режисьорът Кристофър Нолан, който ги поздрави и се извини, тъй като актьорският състав се беше прибрал вкъщи, изясни той. " Те се приготвят да се причислят към стачкуващите. "

Стачката, оповестена няколко минути по-рано от Американската колегия на филмовите артисти, която съответства с тази на Гилдията на американските писатели и сценаристи, почнала през май, провокира нуклеарен гърмеж в американската развлекателна промишленост. Последиците ще стигнат доста по-далеч: предходната година девет от десетте най-големи боксофис шлагери в международен мащаб бяха създадени в Съединени американски щати, а американските стрийминг услуги към този момент са във всеки дом. Докато звездите се изправят против студиата, огромната развлекателна машина в света спря.

Последният път, когато сценаристи и артисти стачкуваха дружно, Роналд Рейгън беше президент - към момента не на Съединени американски щати, а на профсъюза на актьорите. Тогава, през 1960 година, разногласието беше за малкия екран и по какъв начин би трябвало да бъдат обезщетени актьорите от огромния екран, когато работата им се демонстрира на дребния. Днешната борба също е обвързвана с нови технологии.
Притеснението AI
Едното терзание е изкуственият разсъдък. Сценаристи и артисти желаят гаранции, че няма да се употребява за писане на сюжети или клониране на актьори. По-големият мотив е за стрийминга. " Стрийминг войните " доведоха до скок в разноските за наличие, защото студиа, които съществуват от епохи, се състезават за публика с нови съперници с дълбоки джобове като Apple и Amazon. В международен мащаб телевизионните и филмовите компании са похарчили повече от 230 милиарда $ за произвеждане предходната година, което е съвсем двойно повече от разноските им десетилетие по-рано, пресмята компанията за изследвания Ampere Analysis. Работните места в американския шоубизнес порастват към два пъти по-бързо от работната мощ като цяло.
Реклама
Някои " гении " към момента се усещат недооценени. Стрийминг платформите вършат великодушни предплатени заплащания, само че оферират по-малък дял от бъдещия триумф на плановете им. В същото време присъединяване в продукция, която се оказва неуспех, е доста по-добре платено, в сравнение с преди десетилетие. Да бъдеш част от хитова продукция към този момент не значи да бъдеш гарантиран за цялостен живот. И макар че продукциите на стрийминг платформите нормално са креативен удовлетворяващи, с повече капацитет за награди, в сравнение с нещата, които се излъчват по малкия екран, по-кратките им сезони вършат работата несигурна. Актьорите и сценаристите желаят по-високи минимални заплати и заплащане, основано на триумфа, когато излизат сериали.
Източник: Shutterstock
На пръв взор те са в мощна позиция. Без сценаристи креативната фуния е празна. Без артисти, незавършени продукции и като продължението на " Гладиатор " на Ридли Скот, биват спирани. Дори приключените филми мъчно ще се борят за фенове без звезди, които да ги популяризират. Disney трябваше да наеме актьори в костюми на Мики Маус и Мини Маус, с цел да минат по аления килим на премиерата на Haunted Mansion на 15 юли. Филмовият фестивал във Венеция идващия месец ще бъде самотно събитие. Наградите Еми през септември може да бъдат провалени; някои се чудят дали стачката може да продължи даже до оскарите, идващия март. Не е изненада, че протестиращите звезди се оказват по-добри в изразяването на терзанията си от костюмарите в студиата. Фран Дрешър, сегашен президент на профсъюза на актьорите, се базира на годините си в ролята на " Бавачката ", с цел да се скара на " отвратителните " шефове на студиа за тлъстите им заплати. Боб Айгър, шефът на Disney, отговори с изявление от Сън Вали, известно като " летния лагер на милиардерите " ; почти по същото време изтече вест, че неотдавна той си е поръчал нова яхта.
Звездите ще би трябвало да положат повече старания
И въпреки всичко звездите ще би трябвало се борят повече, в сравнение с когато Рейгън беше отпред на профсъюза на актьорите. Стачките в този момент са по-малко разрушителни за графиците с проект за лъчение по малкия екран. Ерата на on demand малкия екран значи, че феновете са изправени пред море от избор при отваряне на своите платформи; всички забавяния са по-малко явни. Също по този начин стриймингът направи Холивуд по-малко подвластен от Съединени американски щати както във връзка с публиката, по този начин и във връзка с продукцията. Netflix е най-крайният образец: повече от две трети от неговите 230 млн. клиенти живеят отвън Съединени американски щати и близо две трети от излезлите продукции през последните 12 месеца са направени отвън Съединени американски щати, съгласно Ampere Analysis. (Може би даже платформата ще е удовлетворена да пренасочи потреблението на феновете от скъпите американски продукции към по-нискобюджетни излъчвания, спекулира един бивш противник.)

В свят, доминиран от франчайзи, актьорите също имат по-малко икономическо въздействие, в сравнение с преди. Миналия месец Warner Bros размени своя Супермен; Sony пусна голям брой разнообразни Спайдърмен (последният е анимиран). Както Антъни Маки, който играе Капитан Америка, сподели: " Еволюцията на супергероя значи гибел за филмовата звезда ". И до момента в който публиката се уморява от супергерои, студиата намират нови франчайзи. Най-печелившият досега филм за тази година е анимационният рестарт на Universal на Super Mario Bros.
Реклама Режи! Режи разноските!
Тежкото положение на развлекателния бизнес на първо място значи, че студиата не са в положение да усилят разноските си. Големи заглавия като " Индиана Джоунс " не престават да се провалят в боксофиса, който тази година се чака да бъде с една четвърт по-нисък, в сравнение с преди пандемията. Бизнесът с линейната и кабелната телевизия е в краен крах. В изявлението си в Сън Вали шефът на Disney Боб Айгър беше прям за бъдещето им: " Бизнес моделът, който е в основата на този бизнес и който е донесъл огромни облаги през годините, несъмнено е строшен ", сподели той.

Уолстрийт стартира да изисква стрийминг платформите да обезпечават освен растеж на приходите, само че и облага, причинявайки всеобщо бързане за понижаване на разноските. Още преди стачката планове бяха отменяни. Миналата година Warner Bros стопираха приключен филм - Batgirl. Стачкуването обезпечава потребно прикритие за по-голямо редуциране на разноските: " Много акционери и ръководители са щастливи да изчистят балансите си ", споделя един някогашен началник на стрийминг платформа. Актьорите показват осъществявания, почтени за Оскар, със стачките си. Но този път те се изправят против сложна аудитория.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Netflix с рекорден брой консуматори през второто тримесечие 18 юли 2023, 11:27 Корпоративна Америка навлиза с положителна нотка в сезона на докладите 10 юли 2023, 06:55 Домашно кино: завръщането на Black Mirror 9 юни 2023, 06:42 Седмични вести за маркетинг и реклама (6 юни) 6 юни 2023, 09:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР