Хроничното бъбречно заболяване е едно от най-честите заболявания при по-възрастните

...
Хроничното бъбречно заболяване е едно от най-честите заболявания при по-възрастните
Коментари Харесай

Увреждане на бъбреците при котка

Хроничното бъбречно заболяване е едно от най-честите болести при по-възрастните котки. Но не е изключено и да се появи при животни на всяка възраст. Има голям брой аргументи за бъбречно заболяване и едно от доста разочароващите неща за това заболяване е, че постоянно досега, в който се разпознава, самата причина към този момент не е налице и към този момент не е лечима.

И до момента в който има явни аномалии в кръвните стойности на бъбреците, което е нормален метод за разкриване на бъбречно заболяване, то това значи, че има изразено бъбречно заболяване.

Най-добрият способ за ранно разкриване е проучването на урината на котката. Но нормално животните с ранно бъбречно заболяване не демонстрират никакви признаци на заболяване или в случай че демонстрират, признаците са минимални. Така че, в случай че не е част от рутинна инспекция на здравето от ветеринар, заболяването постоянно се пропуща.

Бъбречната непълнота при котка може да има унищожителен резултат върху бъбреците на вашата котка, обвързваните с тях органи и телесни функционалности. Ветеринари от Хънтерсвайл изброяват признаците на бъбречна непълнота при котки, както и евентуалните аргументи и благоприятни условия за лекуване.

Какво е бъбречна непълнота при котки

Бъбречната непълнота може да бъде породена от редица положения, които засягат бъбреците и обвързваните с тях органи.

Здравите бъбреци отстраняват отпадъците от кръвта, поддържат естествен електролитен баланс, контролират хидратацията и калцият, ръководят кръвното налягане и подтикват производството на червени кръвни кафези. Ако вашата котка претърпи бъбречна непълнота, бъбреците към този момент не действат дейно.

Какво предизвиква бъбречна непълнота при котки

Филтриращата система в бъбреците на вашата котка се състои от хиляди микроскопични тръби (нефрони). Доколко един бъбрек ще продължи да работи, зависи от това дали нефроните са развалени или спрат ненадейно работа. Така бъбреците могат да откажат.

При бъбречна непълнота - бъбреците стопират да почистват кръвта от рискови отрови.

Колко типа бъбречна непълнота има при котки

 Bъбреците при котка

Има два типа бъбречна непълнота при котки и те се разграничават по аргументи, благоприятни условия за лекуване и прогноза.

Остра бъбречна непълнота

Този вид бъбречна непълнота поражда ненадейно, в границите на дни или седмици. Може да се случи при котки от всякаква възраст и нормално е резултат от токсини, разстройства, заболявания, органна непълнота, медикаменти и други аргументи.

Острата бъбречна непълнота постоянно може да бъде обърната, в случай че бъде уловена в точния момент.

Хронична бъбречна непълнота

При хронична бъбречна непълнота при коте бъбреците последователно стопират да работят в продължение на месеци или години, защото губят способността си да филтрират кръвта от отрови. Този вид бъбречна непълнота може да докара до цялостна бъбречна непълнота.

Някои постоянно срещани аргументи за остра и хронична бъбречна непълнота при котки:

- Причини за остра бъбречна недостатъчност

Поглъщане на отрови или нездравословни субстанции (токсични растения, антифриз, отрова за плъхове, човешки лекарства)

Голям брой медицински проблеми също могат да причинят бъбречно заболяване при котки. Най-честите аргументи са, получените увреждания от отрови, инфекциозни болести и болести, които нарушават бъбречния кръвоток. Често срещани отрови са етиленгликол (антифриз), цветя от лилия, растения и витамин D. Холекалциферол (витамин D) е постоянно срещана съставна част в отрова за гризачи, витаминни добавки и даже кремове за псориазис. Когато се употребява, той се метаболизира от тялото в калцитриол, който трансформира бъбречната всмукване и резорбция на калций. Резултатът е извънредно високи равнища на калций и фосфор в кръвта, които съществено повреждат бъбреците. Ако животните са изложени на витамин D, лекуването би трябвало да бъде навременно, с цел да се обезпечи добра прогноза.

- Причини за хронична бъбречна недостатъчност

генетика, блокажи, автоимунни болести (при които имунната система нападна органите на тялото), кисти (които порастват и унищожават тъканите в бъбреците)

Симптоми на бъбречна непълнота

Ако бъбреците на вашата котка не отстраняват отпадъците от нейното тяло, може да забележите доста признаци. Общите признаци на бъбречна непълнота при котки могат да включват:

Слабост, намаляване, липса на вкус при коте, меланхолия, неприятен мирис, диария (може да съдържа кръв), повръщане (може да съдържа кръв), дехидратация на котката, несъразмерна жадност.

Освен това индикациите за остра бъбречна непълнота включват закривен тил или схванати крайници (симптом, че бъбреците на вашата котка й предизвикват болка) и постоянно или никакво уриниране.

Тъй като хроничната бъбречна непълнота може последователно да прогресира с години, може да не я забележите. Докато видите признаци, заболяването може към този момент да е напреднала. Въпреки това, с уместно лекуване някои котки, които са претърпели хронична бъбречна непълнота и живеят с положително качество на живот за години напред.

Симптомите на хронична бъбречна непълнота, включват елементарно формиране на синини или кървене и нараснало уриниране.

Симптомите на краен етап на бъбречна непълнота при котки

Понякога признаците на бъбречна непълнота при котки не се улавят задоволително рано и заболяването прогресира до крайната си фаза. Симптомите на краен етап на бъбречна непълнота при котки включват признаци, изброени нагоре, както и тъпи, хлътнали очи, неспособност за вървене, телесна миризма, инконтиненция на пикочния мехур или червата, гърчове, комплициране, отвод за ястие или пиянство, потрепвания, слепота, крачка и безпокойствие, оттегляне, криене и бягство.

Въпреки че ще участва повече от един от тези признаци, може да не видите всички. Възможно е също да има ненадейно усъвършенстване на техните признаци, само че не позволявайте това да ви заблуди.

При бъбречна непълнота няма лесни отговори, защото по друго време могат да се появят разнообразни признаци. Тези признаци могат да бъдат признаци и на други болести, заради което ранната диагностика, ръководството на болестта и връзката с вашият ветеринарен доктор са от решаващо значение.

Когато става въпрос за признаци на бъбречна непълнота при котки, стадият е основен за прогнозата. Въпреки че няма лек за хронично бъбречно заболяване, в случай че се открие и лекува в точния момент, дълголетието и качеството на живот на вашата котка могат да се подобрят.

Как се лекува бъбречна непълнота при котки

Целта на лекуването на бъбречната непълнота е да се забави прогресията на болестта и да се ръководят признаците. В взаимозависимост от признаците и техните стадии опциите за лекуване могат да включват интравенозни течности за поправяне на дехидратацията, витаминни инжекции, медикаменти за справяне с гаденето, добавки за поправяне на ниски равнища на калий и други ограничения.

Забележка: Съветите, показани в тази публикация, са предопределени за осведомителни цели и не съставляват медицински препоръки по отношение на домашни любимци. За точна диагноза на положението на вашия домакински любим, апелирам, уговорете среща с вашия ветеринарен доктор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР