Хронично болните вече няма да се лутат с книжки, за

...
Хронично болните вече няма да се лутат с книжки, за
Коментари Харесай

Два вида рецепти поне до октомври

Хронично болните към този момент няма да се лутат с книжки, с цел да си вземат лекарстватаЕлектронната започва, само че аптеки може да банкрутират, в случай че се наложи сами да заплащат за нов програмен продукт
Дълго прокламираната електронна рецепта започва преди дни, или най-малко по този начин разгласи здравното министерство. След десетилетия обещания най-накрая персоналните лекари ще могат да издават е-рецепти на пациентите си, тъй че те да не чакат на опашки, когато би трябвало да вземем за пример да се възобнови лечението им, или когато са под карантина и не могат да посетят джипито. Голямото " само че " в тази ситуация е обвързвано с това, че към този момент софтуерът на множеството аптеки и персонални лекари не е обновен, тъй че те няма да могат да проработят скоро с рецептата. Заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева съобщи, че са готови специфични стикери за аптеките, които към този момент имат този програмен продукт и извършват сходни предписания. Според един от шефовете на аптечните асоциации Антон Вълев обаче досега нито една аптека не е издала сходна рецепта. Синхронизирани са някои от софтуерните артикули, само че се пита кой ще заплати за това.

" Приветстваме електронните предписания, тъй като ние от 10 години агитираме за тях. Въпросът обаче е в този момент по какъв начин ще се извърши синхронизацията на софтуера. Аптекарите един път бяха принудени да платят по 300 лв. за нов програмен продукт поради европейското условие за валидиране на рецептите и, с помощта на това, част от тях банкрутираха. Възможно е да има банкрути и на други аптеки, които не са част от вериги, изключително в дребни обитаеми места ", добави той.
Иначе и персонални лекари, и аптекари са на мнение, че е-рецептата ще облекчи процеса, само че в случай че се направи по верния метод. Според лекар Николай Брънзалов, персонален доктор и заместник-председател на Българския лекарски съюз, до април нововъведението най-вече ще натовари джипитата, които ще би трябвало да пишат и хартиена, и електронна рецепта, до момента в който се синхронизират софтуерите. В този интервал пациентите пък ще би трябвало да се лутат сред аптеките, които биха им изпълнили или едната, или другата рецепта. Април е крайният период, в който предписания могат да се издават и по двата метода. Ако обаче рецепта на хартия Ви е била издадена през април, тя ще важи без проблем в идващите шест месеца - т.е. до октомври, разясни Антон Вълев. Именно по тази причина двата типа предписания ще важат редом съвсем до края на идната година. След това електронно няма да могат да се издават единствено зелени предписания, както и такива за наркотични субстанции и за някои онкологични препарати, които се заплащат от общината или страната. Ако се види, че системата работи, същото ще важи и за тях. " Предпочитаме системата да тръгне, а по-късно да се поправя в придвижване, в случай че се постанова, в сравнение с всяка година да приказваме по какъв начин електронната рецепта потегля - и нея все я няма ", разяснява Вълев.
С издадената електронна рецепта аптекарите ще могат да влизат непосредствено в досието на болния и да виждат предписаните преди този момент лечения. Тук е едно от слабите звена, тъй като здравните досиета са строго поверителни и един срив в системата би означавал опция някой да получи неоторизиран достъп до информацията за минали и настоящи болести на пациенти, за медикаментите, които пият, за зависимости, които другояче не са издавали в персоналния си живот, само че употребяват лекарства против тях, за депресии и психологични проблеми. От това биха имали голям интерес и застрахователи, и някои работодатели, и хора, които могат да упражнят напън върху хора с по-лабилна душeвност. Засега се приема, че сигурността е обезпечена - против подадено ЕГН пациентът получава собствен 12-цифрен код, с който може да види какво му е предписано. Същото важи и за фармацевтите. Остава да се види дали това ще подейства и на процедура, или след хакването на Национална агенция за приходите ще забележим хакване на големи масиви от данни за болести на хора, които не желаят за тях да бъде огласявано обществено.
След плюсовете на електронната рецепта е също и това, че тя " ще изкара на напред във времето и данни за лекарите и аптекарите, които клонят все към избрани компании при предписването на избрани медикаменти ", споделя Вълев. " И сега е пределно ясно, че има фармацевтични компании, които лобират в интерес на избрани лекарства. Затова и нашата организация излезе с предложение, когато се предписва лекарство, да се изписва в електронен тип неговото непатентовано название, а фармацевтът самичък ще реши кой тъкмо вид да предложи на пациента - в това число генеричен, който може би няма да се окаже толкоз безценен. Естествено, това важи не за всички медикаменти, в доста от случаите генерици не са подобаващи ".
Другото огромно преимущество на е-рецептата, стига единствено да тръгне без неточности, е опцията хронично заболели пациенти с рецептурни книжки да не се щурат през месец или два пред кабинета на персоналния доктор, а непосредствено да получават лекарството си от аптеката. Според лекари обаче това крие и някои рискове - в случай че те непосредствено употребяват остарялата рецепта, няма по какъв начин положението им да бъде проследено. Може да се нуждаят от нови и по-различни лекарства, дозата им да бъде увеличена или понижена, само че с продължителната рецепта това няма по какъв начин да бъде проследено. Затова и от Министерство на здравеопазването изрично упорстват електронната рецепта също да бъде придружавана от лекарски обзор, в случай че пациентът се намира под карантина.
В допълнение към това фармацевтът зад гишето към този момент ще може да вижда всички изписвани лечения на пациента, с цел да съобрази дали най-новото изписано лекарство е съответно, разяснява Антон Вълев. По неговите думи магистър-фармацевтът е също толкоз значима фигура в лечението, колкото и лекуващия доктор, по тази причина има право да поправя предписаните дози. Особено що се отнася за медикаменти, които се подготвят на място в аптеките. " Именно за тях фармацевтът хаби повече време, в сравнение с за приготвянето на лекарството, тъй като би трябвало да написа документи на ръка и да ги синхронизира в няколко софтуера ", разяснява той. Електронизацията ще облекчи процеса. Самият пациент с помощта на получения код ще може да ревизира какво тъкмо му е предписано - в случай че той не може да работи на електронно устройство, това ще могат да вършат неговите родственици със същия код. На смешка, Вълев съобщи също, че новата рецепта ще избави аптекарите от четене на нечетливи лекарски почерци, като в някои от случаите фармацевтът може да обърка даже и лекарството, което е предписано.
     

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР