Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе щеотбележи32-годишнина

...
Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе щеотбележи32-годишнина
Коментари Харесай

РИОСВ-Русе се включва в инициатива по повод годишнина на „Натура 2000“

Регионална ревизия по околната среда и водите - Русе щеотбележи32-годишнина от основаването на мрежата от предпазени зони Натура 2000 в Европейския съюз с присъединяване в самодейността BioBlitz. Проявата е на Европейската комисия в партньорство с платформата за нестопанска цел за вписване на наблюдения на всички типове диви животни, растения и гъби - Observation.org.

На фокус през 2024 година е предпазената зона по местообитания и по птиците BG0000241 „ Сребърна “- https://observation.org/locations/706676/По време на BioBlitz, от 18 до 26 май 2024 година, участниците би трябвало да се записват, да потърсят колкото се може повече видове– растителни и животинскив ЗЗ„ Сребърна “, която е избрана за предпазена по Директивата за птиците и Директивата за местообитанията. За присъединяване са поканени учебните заведения от трите области, само че в самодейността могат да се включат природолюбители и гости на Сребърна.

Желаещите да вземат участие в самодейността могат да разгласяват своите наблюдения, като имат потребност само от фотография с информация за локация. Софтуерът на Obsidentify прави автоматизирано различаване на снимковия материал и предлага няколко разновидности за растителен или скотски тип, от които участникът избира най-подходящия, а екип специалисти след това ревизира достоверността на наблюденията (на снимката). Цялата събрана информация в платформата за интервала от 18 до 26 май ще бъде налична за обществеността.

През май в Защитена зона BG0000241 Сребърна е оживено. Започва размножителния интервал на множеството типове птици. Могат да се следят къдроглави пеликани с дребни, сиви гъски, неми лебеди, дребен и огромен корморан, огромен гмурец, ослепителен ибис, бяла лопатарка, синявица и други През май от растителните типове могат да се видят бяла водна лилия, щитолистна какичка, блатен ирис, алоевиден стратиотес и други От влечугите могат да се следят елементарна водна змия, сива водна змия, огромен стрелец, елементарна блатна костенурка, зелен гущер и други Удобни за наблюдаване на типове от фауната са западният противопожарен път, с разположените в неговия обсег наблюдателна кула в местността „ Липова кория “ и местността „ Опашката “, носа на хълма „ Коджа хълм “, както и местността „ Фазанарията “, на източния бряг на езерото.

Изграждането на Натура 2000 местата в Р България е регламентирано в Закона за биологичното многообразие. В него е планувано построяването на Национална екологична мрежа, която се състои от два съществени детайла: Защитени зони, като част от Европейската екологична мрежа Натура 2000, в които могат да вземат участие предпазени територии (по смисъла на Закона за предпазените територии) и Защитени територии отвън обсега на предпазените зони.

В териториалния обсег на РИОСВ-Русе всички предпазени зони имат заповеди за оповестяване и визирани в тях режими и правила, като18 са оповестени по Директивата за местообитанията, а11 – по Директивата за птиците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР