От 27 май до 1 юни 2024 г. в Централата

...
От 27 май до 1 юни 2024 г. в Централата
Коментари Харесай

Кадрите и психичното здраве – сред темите в новото двугодишно споразумение между МЗ и СЗО – Европа

От 27 май до 1 юни 2024 година в Централата на СЗО в Женева се организира 77-мата сесия на Световната здравна асамблея (СЗА) под надпис „ Всичко за здраве, здраве за всички “.

Ежегодната сесия на СЗА дава опция на всички страни членки на СЗО дружно да очертаят световния здравен дневен ред и да разгласят съответните за всяка страна цели на здравната политика.

На 1 юни, преди приключването на 77-мата сесия на СЗА, делегати от Министерството на здравеопазването и от Министерството на външните работи на България и от Европейския район на СЗО означиха подписването на Двугодишното съглашение за съдействие сред СЗО и България за интервала 2024-2025 година

Споразумението беше подписано в София предходната седмица от служебния здравен министър доктор Галя Кондева и по-късно от доктор Ханс Анри П. Клуге, районен шеф на СЗО за Европа, по време на виртуално извършено събитие.

Двустранното съглашение сред България и СЗО съставлява съгласувана рамка за съдействие на национално ниво в сходство с мандата на СЗО „ Здраве за всички “.

Приоритетните въпроси и тематики, залегнали в новоподписаното Двустранно съглашение, обгръщат кадровата обезпеченост в опазването на здравето, психологичното здраве, готовността за изключителни обстановки, свързани със здравето, и намаляването на рисковите фактори за разпространяване на незаразни заболявания.

Договорените действия са съобразени със здравните политики на България, написани в Националната здравна тактика до 2030 година, както и с Общата работна стратегия на СЗО (чието 14-то издание беше утвърдено от СЗА) и с Европейската работна стратегия на СЗО „ Обединени дейности за по-добро здраве в Европа “ 2020-2025 година

По линия на Двустранното съглашение България ще получи поддръжка, с цел да утвърждава универсалното здравно покритие, което обгръща физическото и психическото здраве, да предизвиква здравословния метод на живот и благосъстоянието на хората, и да обезпечава по-добра подготвеност за незабавни обстановки, свързани с публичното здраве.

България е една от страните създатели на Световната здравна организация, и е измежду първичната група от 51 страни, изготвили и приели Конституцията на СЗО през 1946 година, която влиза в действие през 1948 година

Днес страните членки на СЗО са 194, от които 53 са част от Европейския район на СЗО, който обгръща Европа и Централна Азия. От самото учредяване на СЗО България взе участие в годишните сесии на Световната здравна асамблея.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР