Храносмилателната ни система е една от най-важните в организма и

...
Храносмилателната ни система е една от най-важните в организма и
Коментари Харесай

Храносмилателни ензими - как да си ги набавим?

Храносмилателната ни система е една от най-важните в организма и вярната грижа за нея може да ни обезпечи здраве и дългоденствие. Органите, които вземат участие в нея, поемат храната и течностите и ги разграждат на протеини, въглехидрати, мазнини и витамини. Или иначе казано, на всички тези субстанции, от които организмът ни се нуждае, с цел да действа вярно.

За да протича този развой вярно, ние се нуждаем от така наречен храносмилателни ензими, които спомагат за разграждането на веществата и лесното им асимилиране. Различаваме три съществени типа такива ензими:

Протеази: служат за разграждане на протеините;

Липази: служат за разграждане на мазнините;

Амилази: служат за разграждане на въглехидратите на елементарни захари.

По принцип те се синтезират и създават в тънките вътрешности, само че би било потребно да подпомогнем работата на тялото си като одобряваме храни, които съдържат естествени храносмилателни ензими. Ето някои от тях, които може да включите в диетата си.

Мед

 в меда има доста храносмилателни ензими

Медът е потребен за голям брой функционалности и органи в организма като една от тях е точно храносмилателните ензими, виновни за разграждането на другите видове захари и превръщането им в глюкоза и фруктоза да вземем за пример. Важно е медът, който купувате с такава цел, да бъде недопечен, а не модифициран. При преработката му нормално се употребява стопляне, което унищожава тези естествени ензими.

Банани

Бананите са потребни, тъй като съдържат два ензима, които разграждат комплексните въглехидрати. По този метод те се възприемат и смилат от организма доста по-лесно. Бананите също по този начин доставят потребни фибри за организма, което също спомага за положителната работа на храносмилателната система.

Кисело зеле

Поради процеса на ферментация, през който минава зелето, към неговите хранителни субстанции се прибавят и потребни естествени храносмилателни ензими. В добавка към това, киселото зеле е и тип пробиотична храна, която укрепва имунната система на човек. По този метод се понижава подуването на стомаха, образуването на газове и други проблеми, свързани с храносмилането.

Джинджифил

 джинджифилът дава на тялото ензими

През последните години джинджифилът и потребните му свойства навлизат от ден на ден в нашата кухня и медицина. В случая с храносмилателната система, позитивите, които носи, са ориентирани към разграждане на специфична група протеини, които се съдържат в месото. Всички знаем, че месото остава по-дълго време в организма ни след консумация. Благодарение на ензимите, които джинджифилът доставя, спомага за по-бързото напредване на месото през цялата храносмилателна система.

Ананас

Този необикновено апетитен и сладостен плод е не просто наслаждение за небцето. Също като джинджифила и той се грижи за разграждането на протеините в организма ни и създава аминокиселини. Те спомагат за по-доброто храносмилане и за бързото попиване на протеините.

Липсата на храносмилателни ензими в организма може да докара до редица здравословни положения като неприятно храносмилане, отичане, формиране на газове и други Ако постоянно имате сходни проблеми, потреблението на повече храни с високо наличие на такива ензими ще помогне на тези признаци да изчезнат, а вие да се чувствате по-добре и сензитивно ще усъвършенства здравето на храносмилателната ви система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР