Храната в Космоса става все по-достъпна. След повече от 50

...
Храната в Космоса става все по-достъпна. След повече от 50
Коментари Харесай

Хляб в Космоса – мисията възможна!

Храната в Космоса става все по-достъпна. След повече от 50 години очакване на борда на Международната галактическа станция ще бъда подготвен самун.

Храната на астронавтите постоянно е предизвиквала интерес у хората. Хлябът, от своя страна, е една от най-разпространените храни в света. До момента обаче бе немислимо тази храна да бъде употребявана на борда на галактическо тяло, камо ли да бъде приготвяна на него.

Първия и финален път, в който астронавти са опитвали да се хранят с самун на борда на галактическия транспортен съд Gemini 3, е през 1965-та година. Тогава астронавтите Гюс Грисъм и Джон Янг едвам не провокират повреда. Причина за това станали трохите от хляба. Те се разлетели в кабината и имало огромна заплаха да влязат в някои от уредите и да блокират активността им.

От този случай нататък било взето решение на борда на галактическите апарати повече да не се внася и яде самун. Вместо него се употребява тортия или ливански самун, който има плътна консистенция и няма трохи.

Днес горките космонавти, които не могат да похапват самун, могат да си отдъхнат. Фирма, наречена Bake in Space, разгласи, че е намерила решението на казуса. Те са намерили по какъв начин да качат на борда на галактическия транспортен съд апетитен самун, без той да образува трохи.

Уникалното кулинарно произведение ще бъде вкусно като самун, само че няма да образува трохи. Това се реализира благодарение на особено тесто и неповторима по рода си технология, която не разрешава отделянето на тези дребни частички. А най-хубавото е, че хлябът в действителност ще се подготвя в Космоса, в специфична фурна.

 Астронавт

Космическата фурна ще работи на минималните 250 вата - към една девета от мощността на познатите фурни. Това ще стане допустимо, като се сътвори фурна с дребен размер, която ще задържа топлината добре. Ако тази концепция не сработи, има вид хлябът да се подготвя във вакуум, което за един галактически транспортен съд ще изисква и по-малко сила.

Каквато и технология да изберат пекарите, астронавтите към този момент са задали дата за действителен опит в Космоса. Фурната и галактическият самун би трябвало да са подготвени до април 2018-та година. Тогава ще се организира първият опит с приготвянето на самун в Космоса по време на задачата Horizon на Европейската галактическа организация.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР