Храмът-паметник в Шипченския манастир Рождество Христово се руши, и по-специално

...
Храмът-паметник в Шипченския манастир Рождество Христово се руши, и по-специално
Коментари Харесай

Храм-паметникът в Шипка се руши

Храмът-паметник в Шипченския манастир " Рождество Христово " се разрушава, и по-специално неговата съществена кула, която е висока 53 метра, съобщава БНР. Повече от година най-голямата камбана на храма не се употребява, тъй като вибрациите провокират падане на парчета. Част от фасадата е лимитирана за приближаване, с цел да се избегне случай с посетителите. 

Старозагорският митрополит Киприан споделя, че последният ремонт е отпреди десетина години, само че се е оказал фалшив.

Арх.Петър Влахов пък прибавя, че градивното положение на кулата е доста обезпокоително - има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата външна страна на носещите колони на камбанарията. Най-видими са разрушенията по северната фасада.

" Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, тъй че това е вторият доста значителен фактор, който оказва въздействие на носещата структура ", споделя той.

Австрийска компания е направила разбор и е предложила с какви смеси да се запечатат пукнатините по кулата, а също така е в подготвеност да създаде тухли с идентична конструкция.

От Старозагорската митрополия не престават дарителската акция, като настояват, че нужната сума за спасяването на храма е 1 млн. лв..

 

" СЕГА " ПРИПОМНЯ:

Храмът „ Рождество Христово “ е архитектурен шедьовър и е разгласен за монумент на културата от национално значение, като е в листата сас 100-те национални туристически обекта. Църквата е отдадена на героите от Руско-турска война (1877-1878), а в подземията ѝ има костница, съхраняваща останките на почти 9000 съветски воини и български опълченци, починали в България през Освободителната война.

Средствата за построяването на църквата са били събрани с дарения, най-вече в Русия, само че също и в България. Инициативата за построяването е на граф Николай Игнатиев и на Олга Скобелева, майката ген. Михаил Скобелев.

Строежът стартира през 1885 година и приключва през 1902 година под управлението на съветски архитекти. Тържественото разкриване на храма е на 27 септември 1902 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР