Храмът Мая Деви в Лумбини, Непал, е обект от Световното

...
Храмът Мая Деви в Лумбини, Непал, е обект от Световното
Коментари Харесай

Най-старият будистки храм е на родното място на Буда

Храмът Мая Деви в Лумбини, Непал, е обект от Световното завещание на ЮНЕСКО. Той дълго време е считан за родното място на Буда. Там от дълги години доста интернационалните екипи от археолози организират разкопки.

Главният храм в комплекса е Мая Деви, който е отдаден на майката на Буда - Гаутама. Наскоро следващата група проучватели на мястото разкри следи от строеж, датиращи от VI в. прочие Хр. Открити са останките на до момента незнайна дървена сграда, ситуирана под поредност тухлени храмове.

Дървената конструкция е сходна на стая без таван, след това укрепена от тухлени стени. Изразяват се догатки, че това е първият будистки храм в историята. Датира се в шести век пр.н.е. и е бил населяван от трима души.

В основата му са открити антични корени на дърво. Тези обстоятелства се вписва в историята за раждането на Буда, чиято майка му дала живот, до момента в който се държала за клон на дърво.

Най-ранните археологически свидетелства за будистки здания в Лумбини досега се отнасяха към III в. пр.Хр. Това е времето на император Ашока. Именно под негово управление и застъпничество будизмът се популяризира от сегашен Афганистан до Бангладеш.

 Храм на Буда

За живота на Буда се знае извънредно малко. Смята се, че Сидхарта Гаутама Буда (буквално “пробуден ”, от санскрит – разсънвам се) е роден в Северна Индия през VІ век пр.н.е., сред 623 година пр.н.е. и 390-340 година пр.н.е. Писмените източници са недостиг и всичко се базира на устната традиция.

Поради това са нужни още археологически доказуеми обстоятелства и открития, които да разбулят мистерията. Днес за пръв път в Лумбини има археологически данни за постройка, датираща още от VI в. пр.Хр.

Откритието ще спомогне за по-добро схващане на ранното развиване на будизма. Чрез него се потвърждава и датиращото от епохи духовно значение на Лумбини. Това е едно от основните места, свързани с живота на Буда.

Храмът Мая Деви не затваря своите порти и през днешния ден. Разкопките, които се организират, са редом с медитиращи монаси, монахини и поклонници.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР