Хосе Кабайеро, старши икономист към IMD World Competitiveness Center, в

...
Хосе Кабайеро, старши икономист към IMD World Competitiveness Center, в
Коментари Харесай

Коментар | Защо тези пет теми могат да предизвикат съществени проблеми през 2024 г.

Хосе Кабайеро, старши икономист към IMD World Competitiveness Center, в коментар за The Conversation
Напрежението сред Съединени американски щати и Китай разтресе световната стопанска система през 2023 година Последствията от войната в Украйна отекнаха оттатък границите на страната. В Африка превратите в Нигер и Габон способстваха за отстъплението на демокрацията в международен мащаб през последните години.

Подобни проявления на световно напрежение, открита война и либерален колапс евентуално ще продължат и през 2024 година Ето пет геополитически и стопански трендове, които би трябвало да следим от близко.
Реклама Обрати на въздействието
Организацията BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) се уголемява, с цел да включи Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ, като нейното възходящо икономическо въздействие може трагично да промени световния баланс на силите.

От януари 2024 година BRICS ще съставлява към 46.5% от международното население, към една трета от световния Брутният вътрешен продукт и 45% от общото произвеждане на нефт. Като следствие тази разширена комерсиална мрежа може да понижи зависимостта на страните в организацията от западните пазари, в това число посредством преференциални търговски съглашения и вероятно приложимост на единна валута .
От януари 2024 година BRICS ще съставлява към 46.5% от международното население, към една трета от световния Брутният вътрешен продукт и 45% от общото произвеждане на нефт.
За страни, които са глобени от Запада, като Иран да вземем за пример, участие в BRICS усилва дипломатическите варианти. Това може да направи организацията атрактивна и за други глобени страни. Участието в BRICS може също по този начин да разреши на членките да подсилят позициите си, като реализират своите политически и стопански ползи по-лесно. Опълчването на Запада може да не одобри формата на директна борба, а да се случи последователно посредством отлив от институции като МВФ .
Глобален избирателен цикъл
Списъкът с избори през 2024 година включва страни от всички континенти и присъединяване на милиарди хора. В ядрото е вотът в Съединени американски щати, където някогашният президент Доналд Тръмп евентуално ще бъде претендентът на републиканците. Ако бъде избран отново, той може да продължи с политиката си на " световно неявяване ", което бе видно от желанието му да излезе от НАТО .
Реклама
Подобна позиция може да отслаби международната икономическа и политическа система, както и да способства за възхода на други страни, търсещи по-голямо въздействие. Друг значим аспект от серията избори е евентуалната ерозия на демокрацията. В Съединени американски щати да вземем за пример се води полемика за допустима тирания на Тръмп. В Русия победа на президента Владимир Путин ще значи, че той ще остане отпред на страната до 2030 година с опцията за още един мандат до 2036 година (или към 32 години на власт) .

В други страни, като да вземем за пример Тунис, някои политици желаят да забранят мониторинга на изборния развой. Подобни практики ще отслабят демократичните институции или ще лимитират тяхното развиване.
Ескалация в Близкия изток
Войната сред Израел и " Хамас " ще продължи да има последствия оттатък Близкия изток. Рискът от следваща ескалация на спора в районен проект се усили след въздушен удар в Бейрут. Някои прилежащи страни изрично осъдиха отговора на Израел на офанзивата на " Хамас ". Йордания назова израелските дейности " военно закононарушение ", а Египет - " групово наказване ". Вероятно войната ще подхранва районната неустановеност. А някои доказателства подсказват, че нарасналата политическа неустойчивост ще се отрази на положението на финансовите институции в района .

Несигурността може да усили бежанските потоци към Съединени американски щати и Европа . Освен това ще обезсърчи вложенията в Близкия изток и ще попречи на комерсиалните направления, което ще оскъпи транспорта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР