Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да

...
Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да
Коментари Харесай

В неплатен отпуск: Внимавайте за здравните осигуровки

„ Хората в неплатен отпуск поради пандемията би трябвало да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права “, предизвести ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова

На второ четене комисията одобри редица законови промени, свързани с изключителното състояние. Една от тях е, че неплатеният отпуск за 90 календарни дни поради рестриктивните мерки ще бъде признаван за трудов стаж, прецизира БНР.

" На хората, които сега са в неплатен отпуск поради пандемията или следва да излязат в подобен, ще им се зачитат 90 дни трудов стаж, затова и обезпечаване за пенсия, единствено че то ще бъде на минималната работна заплата, а не на действителната, получавана по време на работа ", изясни ръководителят на Бюджетната комисия Менда Стоянова:

" Ако здравните вноски не са плащани единствено три месеца, здравните права се резервират, само че в случай че има единствено още един месец три години обратно, за който не е направена вноска, правата се губят ".

При омбудсмана Диана Ковачева постъпват сигнали от медици, които работят на първа линия и получават в допълнение материално стимулиране, само че имат запори върху банковите си сметки. Практически те не могат да употребяват спомагателните си пари. Без опция за запор обаче са парите на чиновниците в неплатен отпуск по схемата " Запази ме " и тази законова уредба ще важи до два месеца след края на изключителната епидемиологична конюнктура.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР