Хората са започнали да храносмилат мляко и млечни продукти като

...
Хората са започнали да храносмилат мляко и млечни продукти като
Коментари Харесай

Кога сме започнали да храносмиламе мляко

Хората са почнали да храносмилат мляко и млечни артикули като възрастни едвам преди няколко хиляди години вследствие на генна разновидност, поради която са развили приемливост към лактозата.

Специалисти от университета Гутенберг в Майнц, Германия са изследвали остатъци на бойци от бронзовата епоха, убити през 1200-а пр.н.е. в борбата в долината Толенс, на речен бряг, който в този момент се намира на територията на Германия. ДНК анализите посочили, че единствено един от осем е имал ген, който разгражда лактоза. Благодарение на генна разновидност се образува ензимът лактаза, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки Daily Mail.

Около 90 на 100 от популацията, обитаващо същия регион, може да разгражда лактоза, което значи, че разновидността се е популяризирала в границите на няколко хиляди години. Това е от голямо значение, от този момент до през днешния ден има не повече от 120 генерации хора, разясни ръководителят на проучването професор Йоахим Бургер.

Изследването, чиито резултати са оповестени в списание " Карънт Байолъджи ", открива освен толерантността към лактоза и още няколко генни разновидности, само че и че геномът на бойците от бронзовата епоха е подобен с този на актуалните жители на Северна Германия и района на Балтийско море.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР