Хората са свикнали да си представят, че тиранозаврите са масивни

...
Хората са свикнали да си представят, че тиранозаврите са масивни
Коментари Харесай

Нов вид тиранозавър бил грациозен, като балерина

Хората са привикнали да си показват, че тиранозаврите са солидни тромави гущери с големи глави и зъби, който стъпват тежко.

Едва ли някой би повярвал, че в ерата на динозаврите е съществувал тиранозавър, който бил изящен, като балерина. Въпросното влечуго фактически е съществувало и се оказва, че е братовчед на фамозния Тиранозавър Рекс.

 Нов тип тиранозавър бил изящен, като балерина

Палеонтолози се натъкнаха на остатъци на странният динозавър при разкопки в Монголия. Възрастта на скалата, в която той бил вкопан е на към 65 милиона години.

Тиранозавърът-балерина (това название му дали учените) имал дълга и тънка глава, относително слаби челюсти, само че за сметка на това зъбите му били остри като нож.

Физиономията на „ елегантния ” гущер доста приличала на фасона на тиранозавър Рекс. Но растежът му бил едвам 8 метра, за разлика от своя родственик, който бил 13 метра.

При лов грациозният динозавър разчитал по-малко на груба мощ, а повече на ловкост, сръчност и експедитивност. Гръбначният му дирек бил екипиран с пневматични възглавници, които му разрешавали да диша по-ефективно.

Съвременните птици, потомци на динозаврите, са с почти същата система.

При поемане въздухът изпълва кухината, като една част от него остава в костите и белите дробове. В резултат на това в белите дробове получават 2, 5 пъти повече чист въздух, кръвта е с по-високо наличие на О2, в сравнение с при бозайниците.

Тиранозавърът-балерина е живял в края на креда край обрасли тучни равнини, изясняват учените.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР