Хората по целия свят са загубили вяра в значението на

...
Хората по целия свят са загубили вяра в значението на
Коментари Харесай

Недоверието към детските ваксини в света е нараснало по време на COVID пандемията

Хората по целия свят са изгубили религия в смисъла на рутинните детски ваксини против смъртоносни заболявания като морбили и полиомиелит. Това е станало по време на пандемията от COVID-19, написа в новия годишен отчет на УНИЦЕФ " Състояние на децата по света ", представен от международните информационни организации.

В 52 от 55-те изследвани страни позитивното публично мнение за имунизациите за деца е намаляло сред 2019 година и 2021 година, оповестява организацията. Данните са „ обезпокоителен сигнален сигнал “ за възходящото съмнение по отношение на имунизациите на фона на дезинформацията, намаляващото доверие в държавните управления и политическата поляризация, показват създателите на отчета.

„ Не можем да позволим доверието в рутинните имунизации да се трансформира в следващата жертва на пандемията “, сподели Катрин Ръсел, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ. „ В противоположен случай идната вълна от смъртни случаи може да бъде от деца с морбили, дифтерия или други предотвратими болести “, добави тя.

Промяната във усещането за имунизациите е изключително тревожна и идва след най-голямото трайно утежняване на равнищата на детската имунизация от едно потомство насам по време на спирането поради COVID-19. Общо 67 млн. деца по света са пропуснали да се възползват от една или повече евентуално животоспасяващи ваксини по време на пандемията, а напъните за наваксване на изоставането до момента са в застой макар възходящите епидемии.

Картината на доверието във имунизациите е друга в международен мащаб съгласно отчета на УНИЦЕФ. В страни като Папуа Нова Гвинея и Южна Корея единодушието с изказванието „ имунизациите са значими за децата “ е намаляло с 44%, а в Гана, Сенегал и Япония - с повече от една трета. В Съединени американски щати то е намаляло с 13,6%. В Индия, Китай и Мексико доверието остава като цяло същото или се покачва, се споделя още в отчета.

 

Въпреки спада в доверието, повече от 80% от интервюираните в съвсем половината от изследваните страни към момента считат, че детските имунизациите са значими. В отчета се акцентира, че доверието във имунизациите се трансформира елементарно и резултатите може да не демонстрират дълготрайна наклонност.

Източник: Христо Кьосев/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР